NOVI PREOKRET: Ovo su prave poslednje reči koje su se čule iz malezijskog boinga!
Foto: REUTERS

Uzrok nestanka i dalje nejasan

NOVI PREOKRET: Ovo su prave poslednje reči koje su se čule iz malezijskog boinga!

Planeta -
Uzrok nestanka aviona još uvek nije jasan, ali se tri nedelje govorilo da su poslednje reči bile "u redu, laku noć" koje je rekao kopilot Hamid dva minuta pre nego što je avionski transponder bio isključen

KUALA LUMPUR - Poslednje reči koje je uputio jedan od pilota nestalog malezijskog aviona kontroli leta bile su "laku noć (od) malezijskog tri-sedam-nula", naveli su danas malezijski zvaničnici civilnog vazduhoplovstva čime su promenili ranije saopštenu poslednju poruku iz letilice - "u redu, laku noć".

Nije jasno da li je poslednje reči izgovorio kapetan Zaharie Ahmad Šah ili kopilot Farik Abdul Hamid, što je upućeno kontroli leta kada je avion napuštao malezijski vazdušni prostor pri ulazu u vijetnamski vazdušni prostor u 1,19 sati 8. marta.

Uzrok nestanka aviona još uvek nije jasan, ali se tri nedelje govorilo da su poslednje reči bile "u redu, laku noć" koje je rekao kopilot Hamid dva minuta pre nego što je avionski transponder bio isključen, navodi Dejli meil.

"Želimo da potvrdimo da je poslednji razgovor na transkriptu između kontrolora vazdušnog saobraćaja i kokpita (nestalog aviona) u 01,19 sati (malezijsko vreme) bilo "laku noć (od) malezijskog tri-sedam-nula", saopštila je danas Služba malezijskog civilnog vazduhoplovstva, prenela je agencija Rojters.

U saopštenju zvaničnika se navodi da se i dalje sprovodi "forenzička istraga" da se utvrdi da li su poslednje reči iz kokpita bile reči pilota ili kopilota, mada je ranije saopšteno iz kompanije "Malezijan erlajns" da se veruje da je te reči izgovorio kopilot.

Saopštenje iz malezijskog civilnog vazduhoplovstva usledilo pošto je v.d. ministra saobraćaja Hišamudin Husein upitan na današnjoj konferenciji za novinare o poslednjim rečima iz kokpita aviona i pošto nisu obelodanili zvanični transkript sa tog leta.

Britanska agencija podseća da je malezijski ambasador u Kini rekao porodicama kineskih putnika 12. marta - četiri dana pošto je avion nestao, da su poslednje reči bile -"u redu, laku noć".

"Laku noć (od) malezijskog tri-sedam-nula" bila bi formalniji, standardni znak ođave iz kokpita Boing-a 777, koji je napuštao malezijsku kontrolu vazdušnog prostora na letu do Pekinga, a nekoliko minuta kasnije veza je bila prekinuta i okrenuo se nazad preko Malezije i uputio se ka Indijskom okeanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track