VRHOVNA RADA: Pod hitno razoružati sve nelegalne milicije
Foto: Reuters

Obračun s Desnim sektorom

VRHOVNA RADA: Pod hitno razoružati sve nelegalne milicije

Planeta -
Neposredni povod je sve veća samovolja Desnog sektora, čiji je pripadnik sinoć pucao po centru Kijeva i ranio tri osobe

KIJEV - Dan posle divljanja pripadnika radikalnog nacionalističkog pokreta Desni sektor po centru Kijeva, ukrajinski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj se traži hitno razoružavanje nelegalnih milicija.

"U svetlu ekstremne društvene i političke klime u zemlji, porasta kriminala i stalnih provokacija koje na jugoistoku Ukrajine i u Kijevu, za koje su krivi strani državljani, Vrhovna Rada nalaže Ministarstvu odbrane i Službi bezbednosti da razoružaju sve nelegalne milicije", navodi se u rezoluciji za koju je glasalo 256 od 303 poslanika, prenosi Unian.

Policijska opsada sedišta Desnog sektora trajala je celu noć Foto Reuters
Policijska opsada sedišta Desnog sektora trajala je celu noć Foto Reuters

Sinoć je pripadnik Desnog sektora pucao po centru Kijeva i ranio tri osobe ispred restorana "Mafija". Među povređenima je i zamenik načelnika gradske uprave Bogdan Dubas. Policija je opkolila hotel "Dnjepar", gde je sedište Desnog sektora, a pripadnici ove organizacije predali su se policiji tek jutros. U sedištu te grupe policija je našla pravi arsenal.

Agencije podsećaju da je Desni sektor odbio da se razoruža i da je oko 2.000 naoružanih pristalica te grupe napaloje u četvrtak uveče i samu zgradu parlamenta.

http://www.youtube.com/watch?v=X0qYxsMrMbo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track