Ukrajinci žele Ikeu, ali Ikea ne želi da plati mito
Foto: Reuters

Najkorumpiranija zemlja u Evropi

Ukrajinci žele Ikeu, ali Ikea ne želi da plati mito

Planeta -
Nije bilo moguće da postignemo dogovor, jer sistem Ikee ne omogućava ikakav novac za mito, rekao je jedan od bivših direktora ove kompanije

KIJEV, NJUJORK - Skoro polovina Ukrajinaca želi Ikea proizvode u svojoj zemlji, više nego bilo koji drugi globalni brend, ali najveći svetski maloprodajni lanac nameštaja za kuću ni posle desetogodišnjih pokušaja nije uspeo da uđe na to tržište.

Razlog je jednostavan: Šveđani odbijaju da plate mito! Kako piše "Blumberg" (Bloomberg), korupcija je u Ukrajini, zemlji od 45 miliona stanovnika, problem koji nije uspela da reši nijedna vlast za 23 godine postsovjetske nezavisnosti.

Kako ocenjuje jedan od bivših Ikeinih direktora Lenart Dalgren, koji je rukovodio ulaskom na rusko tržište, Rusija je - kad je rec o korupciji - u poređenju sa Ukrajinom "belja od snega". U intervjuu magazinu "Ruski reporter" 2010, Dalgren je ispričao da se sreo sa svakim ukrajinskim predsednikom i premijerom od 2004. godine i da su svi tvrdili da žele da pomognu da Ikea uđe na to tržište.

"Nije bilo moguće da postignemo dogovor, jer sistem Ikee ne omogućava ikakav novac za mito", rekao je.

Predsednički izbori u Ukrajini zakazani su za 25. maj, a za favorita važi "kralj čokolade", oligarh Pjotr Porošenko. "Blumberg" primećuje da će veliki strani investitori, poput Ikee, verovatno sačakati rezultate - da bi utvrdili u kojem pravcu se kreću stvari.

A favorit Porošenko je još 2012, kao Janukovičev ministar ekonomije, slučaj Ikee označio kao simbol svega što ne valja u zemlji: "Kad Ikei nije omogućeno da uđe na tržište, ne trpi štetu Ikea, već imidž Ukrajine."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track