UŽIVO DAN 46 BIVŠI UKRAJINSKI MINISTAR POLICIJE: Specijalci Berkuta nisu pucali na demonstrante!
Foto: Youtube

Ko je zapravo pucao?

UŽIVO DAN 46 BIVŠI UKRAJINSKI MINISTAR POLICIJE: Specijalci Berkuta nisu pucali na demonstrante!

Planeta -
Nekadašnji ministar policije u Ukrajini negira da su specijalne jedinice pucale na demonstrante. Mi nikada nećemo priznati aneksiju Krima, rekao je Jacenjuk. Lanac restorana meksičke brze hrane "Moćni tako" zabranio pristup ruskom predsedniku

Bivši ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Vitalij Zaharčenko negirao je umeštanost specijalne jedinice "Berkut" u pucnjavu na demonstrante na Trgu nezavisnosti u Kijevu.

Bivši ministar dao je intervju za prvu rusku televiziju da je 100 posto siguran da pripadnici specijalne jedinice "Berkut", nisu 18. i 19. februara pucali na narod na ulici u prestonici Ukrajine.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk priznao je danas će "pod sadašnjim ruskim prisustvom" biti veoma teško neutralisati ono što je opisao kao "međunarodni zločin" Rusije u preuzimanju Krima.

"Želim da budem savršeno jasan. Mi nikada nećemo priznati aneksiju Krima... Doći će vreme kada će Ukrajina preuzeti kontrolu nad Krimom", rekao je on i dodao:

"Najveća katastrofa ovog stoleća bila bi obnova Sovjetskog Saveza. A to je njegova (Putinova) ideja. To je njegov cilj", zaključio je Jacenjuk.

Arsenij Jacenjuk (Foto: Reuters)
Arsenij Jacenjuk (Foto: Reuters)

23.48 - SAD tvrdi da i dalje nemaju nikakvu potvrdu da su ruske trupe krenule sa povlačenjem sa granice sa Ukrajinom."Videli smo izveštaj da je predsednik Rusije naredio povlačenje trupa, i dalje nemamo potvrdu da je to učinjeno", kažu iz Bele kuće.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

23.30 - Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, predložiće narednih dana Vrhovnoj radi da podrže zakon o opoziciji.

23.06 - Bivši ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko negirao je umeštanost specijalne jedinice "Berkut" u pucnjavu na demonstrante na Trgu nezavisnosti u Kijevu.

22.46 - Rumunija će nastaviti da podržava evropske integracije Ukrajine, izjavio je ambasador Rumunije u Ukrajini Kornel Jonesku.

22.16 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je navodni telefonski razgovor dvojice ruskih ambasadora u kojem nabrajaju koje bi još delove sveta voleli da vide u sastavu Rusije - cinična izmišljotina.Taj snimak je danas postavljen na "Ju tubu" i na njemu navodno razgovaraju ruski ambasadori u Eritreji Igor Čubarov i u Zimbabveu Sergej Bakarev. Na snimku ide njihov razgovor na ruskom, prevod na engleskom i stoje fotografije dvojice ljudi koji su u 50-tim godinama.

21.46 - Lider Desnog sektora Dmitrij Jaroš, između ostalog i kandidant na predsedničkim izborima , izjavio je da će krajem aprila posetiti Brisel."Pripremamo posetu Briselu, kako bismo razgovarali oči u oči sa predstavnivima Evropske unije i objasnili poziciju naše organizacije", rekao je Jaroš.

21.17 - Ideja da se zabrane restorani brze hrane, među kojima je Mekdonalds, u Rusiji, može biti kontraproduktivno, i neće doprineti privlačenju investicija u zemlji, tvrde strani stručnjaci.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

20.56 - Poljska želi da nastavi ekonomsku i kulturnu saradnju sa Ruskom Federacijom.

20.49 - Ukrajinsko ministarstvo inostranih poslova poslalo je pismo Rusiji gde mole da im pomognu u istrazi oko pucnjave snajperista na demonstrante koja se odigrala u februaru u Kijevu.

20.45 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je pripajanje Krima Rusiji opisao kao deo šireg plana ruskog predsednika Vladimira Putina da ponovo nametne kontrolu državama koje su nekada bile pod kontrolom SSSR-a.

20.40 - Izveštaj o ljudskim pravima u Ukrajini će biti predstavljen u narednih nekoliko nedelja. Ovo je rekao generalni sekretar Ujedinjenih nacija Bak Ki Mun.

20.27 - Ukrajinski ministar pravde Pavel Patrenko rekao je da Ukrajina neće primenjivati nikakve sankcije za građane Ukrajine koji planiraju da uzmu pasoš Ruske Federacije.

20.11 - Specijalni izvestilac UN zadužen za manjinska pitanja posetiće Ukrajinu 7. aprila, kako bi se lično uverio o situaciji manjina u ovoj zemlji.

19.54 - Iz NATO alijanse tvrde da će omogućiti Ukrajini svu neophodnu političku i vojnu podršku.

19.10 - Novi američki ambasador u Evropskoj uniji, Entoni Luzato Gardner, rekao je danas da je kriza u Ukrajini ojačala transatlantske veze i istakla širenje evropskih intergracija."EU je mnogo efikasniji partner... u poređenju s vremenom od pre 20 godina, kad manji broj članica nije uspeo da nastupi sa zajedničkim stavom", rekao je Gardner na konferenciji za novinare u Briselu.

18.55 - Američki senator Den Kouts danas je objasnio zašto je juče održao govor na sastanku pogrešnog Komiteta američkog Senata - za sve su krivi Rusi, preneo je Rojters."Mislim da je reč o tome da su Rusi petljali sa mojim rasporedom", napisao je Kouts na Tviteru.

18.17 - Iz ukrajinskog ministarstva energetike tvrde da još ne mogu u potpunosti da odustanu od ruskog gasa.

17.20 - EU mora da ostane jedinstvena dok Rusija stavlja na probu njenu odlučnost povodom ukrajinske krize na istočnim granicama, rekao je danas u Atini šef litvanske diplomatije Linas Linkevičijus. “Rusija osporava naše jedinstvo, naš način za upravljanje krizom”, ocenio je litvanski diplomataj, prenosi AFP.

16.57 - Ukrajinski milijarder Dimitrij Firtaš, koji je pre par nedelja u Beču uhapšen po nalogu američkih vlasti i potom pušten uz rekordnu kauciju u visini od 125 miliona evra, sastao se u Beču sa vođom ukrajinske opozicije Vitalijom Kličkom, predsedničkim kandidatom Petrom Porošenkom, kao i bivšim predsednikom Leonidom Kravčukom, tvrde austrijski mediji. Bečki dnevnik "Esterajh" tvrdi da je sastanak održan pošto je Firtaš pušten iz pritvora. Posle tog susreta je, tvrdi list, Kličko odlučio o povlačenju predsedničke kandidature i saopštio da podržava kandidaturu Porošenka.

16.55 - Lanac restorana meksičke brze hrane "Moćni tako" (Mighty Taco) sa sedištem u Bufalu, u američkoj državi Njujork, zabranio je pristup ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na sve 23 svoje lokacije u zapadnom delu Njujorka.

16.10 - Nemačka vlada je ponovo pozvala Rusiju da povuče svoje vojnike iz graničnih oblasti ka Ukrajini, rekao je danas porptarol vlade Štefen Zajbert, naglasivši da je potrebno da to povlačenje bude vidljivo i da se time duž granice smanje napetosti.

15.59 - Rusija je danas kritikovala rumunskog predsednika Trajana Baseskua zbog, kako se navodi, antiruskih izjava povodom krize u Ukrajini. Rumunski predsednik Trajan Basesku na obeležavanju desetogodišnjice ulaska Rumunije u NATO, "optužio" Rusiju da je počinila agresiju na Ukrajinu, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

EU vodi računa da ne ugrozi odnose sa Ruijom, foto: AP
EU vodi računa da ne ugrozi odnose sa Ruijom, foto: AP

15.53 - Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i šefovi diplomatije 28 država članica sastali su se danas u Atini na neformalnom zasedanju da bi razmotrili kako da pomognu Ukrajini, a da istovremeno ne ugroze odnose sa Rusijom. Ona je izjavila da EU “pažljivo prati razvoj” situacije, kao i da “NATO još nije potvrdio navode da se ruske trupe povlače” ocenivši da je “veoma važno da Rusija dokaže da je ozbiljna kada je reč o smirivanju krize, tako što će povući trupe” sa granice sa Ukrajinom.

15.42 - Ruska Centralna Banka razmatra da privremeno zatvori pojedine banke na Krimu, koje ne ispunjavaju svoje obaveze prema klijentima na vreme, izjavio je zamenik direktora Centralne Banke, Aleksej Simanovski, prenosi Itar-Tass.

Ukrajina čeka pozajmicu da plati gas, foto: Reuters
Ukrajina čeka pozajmicu da plati gas, foto: Reuters

15.14 - Ukrajina neće platiti dug za gas dok joj ne stigne pozajmica od Rusije, odnosno dok oni ne ispune svoj deo dogovora, naveo je Jurij Prodan, ukrajinski ministar energetike. "Postojale su obaveze i dogovor. Prema ugovoru iz 2013. godine, Rusija je trebalo da obezbedi 15 milijardi dolara pozajmice za Ukrajinu. Prvi deo je stigao u decembru, drugi i ferbuaru, a dug će se platiti od sledeće pozajmice", izjavio je Prodan.

14.34 - Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport izjavio je danas da Brisel želi da Srbija podrži jedinstven stav EU u vezi sa situacijom u Ukrajini.

12.58 - Ukrajina pokušava da iz Evrope dobije gas po ceni za 100 dolara nižoj nego što je cena ruskog gasa, izjavio je premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk u parlamentu, prenosi RIA Novosti. Rusija je juče ukinula Ukrajini sve povlastice na uvoz ruskog gasa, pa je njegova cena dostigla 485 dolara po hiljadu metara kubnih.

Harald Kujat Foto Reuters
Harald Kujat Foto Reuters

12.47 - "Ako bi se NATO ponašao kao lav, onda bi se u najgorem slučaju izblamirao, jer je potpuno jasno - uđe li Rusija u istočnu Ukrajinu, zapad ne može ništa učiniti za Ukrajinu, kao što nije mogao ni u slučaju posle ruske aneksije Krima. NATO ne bi bio u poziciji da Ukrajinu odbrani, rekao bivši generalni inspektor nemačke vojske Harald Kujat.

12.34 - Ministarka ekonomije Krima Svetlana Verba rekla je da zatvaranje lanca brze hrane Mekdonalds na poluostrvu nije ništa strašno. "Postojala su samo tri Mekdonalds restorana... Biće otvoreno nešto drugo", kazala je ona Interfaksu i dodala da Krimu nisu potrebni biznismeni koji ne podržavaju poziciju te republike.

Vilijam Hejg: Evropa ne sme da se opusti Foto AP
Vilijam Hejg: Evropa ne sme da se opusti Foto AP

12.26 - Evropa se ne sme opustiti u pripremanju oštrih ekonomskih sankcija koje bi mogle biti uvedene Rusiji zato što Moskva nije snizila tenzije oko Ukrajine, izjavio je danas britanski šef diplomatije Vilijam Hejg. Dolazeći na sastanak ministara spoljnjih poslova EU, on je rekao da se veliki broj ruskih vojnika i dalje nalazi na istočnoj granici Ukrajine, preneo je Roters. "Nismo videli pravu deeskalaciju na strani Rusije i zato se Evropa ne sme opuštati u pripremanju treće ture sankcija i moramo se pobrinuti da naš odgovor i dalje bude snažan i ujedinjen", kazao je on o strogim trgovinskim i ekonomskim merama koje je EU zapretila da će preuduzeti protiv Rusije ako, nakon pripajanja Krima, uđe u južnu i istočnu Ukrajinu.

12.03 - Na granici sa Ukrajinom nalazi se između 10 i 15 hiljada ruskih vojnika, izjavio je Vitalij Jarema, prvi potpredsednik vlade Ukrajine. On je dodao da se procenjuje da se na Krimu nalazi još oko 22.000 ruskih vojnika.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

11.58 - Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov danas je izjavio da Ukrajina mora sprovesti istinsku, a ne kozmetičku reformu ustava i dokazati svoju nezavisnost od Zapada. "Da bi to ostvarili mora se prestati sa mešanjem u unutrašnja pitanja Ukrajine spolja", rekao je šef ruske diplomatije. "U suprotnom izgleda kao da je Zapad preuzeo ulogu arbitra o sudbini Ukrajine, dok aktuelne vlasti... nemaju veliku nezavisnost", dodao je on.

11.52 - Bruto društveni proizvod (BDP) Ukrajine bi 2015. mogao porasti za tri odsto, pod uslovom da ta zemlja sprovede strukturne reforme neophodne za stabilizovanje njene ekonomije, izjavila je danas analitičarka Svetske banke, Anastasija Holovač na konferenciji za novinare u Kijevu. "Ako budu preduzete mere koje će osigurati makroekonomsku stabilnost i budu sprovedene strukturne reforme, BDP Ukrajine će porasti za tri odsto u 2015. godini", izjavila je Holovač, a preneo Rojters.

Bronjislav Komorovski Foto Reuters
Bronjislav Komorovski Foto Reuters

11.29 - Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski izrazio je nadu da će sadašnja nestabilnost u regionu nakon ankesije Krima i krize u Ukrajini ubediti NATO da pojača svoje prisustvo u Poljskoj, ali da je u ovom trenutku realno očekivati samo redovne vežbe i analize odbrane Poljske snagama celog NATO. "Već godinama, od momenta kada smo ušli u Alijansu, poljski zahtev jeste to da se revidiraju izvesna ograničenja koja zbog međunarodnih sporazuma ima NATO da razmešta svoje trupe i infrastukturu u Poljskoj i drugim zemljama našeg regiona Evrope", kazao je Komorovski.

Hilari Klinton
Hilari Klinton

11.17 - SAD i njihovi evropski saveznici treba da budu pametni i strpljivi kada je reč o aneksiji Krima koju je izvršio ruski predsenik Vladimir Putin, izjavila je bivša američka državna sekretarka Hilari Rodam Klinton. Ona je rekla da je Putin "motivisan prošlošću" i da pokušava da izgradi svoju političku bazu podsticanjem nacionalizma i iskorenjivanjem evropskog uticaja u tom regionu. "Ja istinski verujem da je to dugoročno gubitnička strategija", kazala je Klintonova.

11.11 - Prvi potpredsednik vlade Ukrajine Vitalij Jarema izjavio je da Kijev planira prestanak svake vojne kooperacije sa Rusijom, javlja Interfaks.

11.06 - Energoatom, ukrajinska nacionalna kompanija za nuklearnu energiju, i Vestinghause elektrik iz Švedske, planiraju da, sledeće nedelje, potpišu sporazum o snabdevanju nuklearnim gorivom, izjavio je Jurij Prodan, ministar za energetiku Ukrajine. "Pregovori sa Vestinghausom, kao alternativnim snabdevačem, bili su u prekidu poslednjih godina, ali sada su obnovljeni", rekao je on.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgu

10.43 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je danas da je svim ukrajinskim službenicima koji su stacionrani na Krimu omogućeno da se vrate u matičnu državu, iako je više od 8.000 vojnika dobrovoljno ostalo i apliciralo za služenje u ruskoj vojsci. Šojgu je demantovao tvrdnje da se Ruska armija loše odnosi prema ukrajinskim službenicima koji su ostali na Krimu.

10.40 - Društvena mreža "VKontakt", prozvana "ruski Fejsbuk", suočava se sa tužbama od strane velikih izdavačkih kuća. Naime, Soni, Univerzal i Vorner mjuzik optužuju ovu društvenu mrežu za narušavanje autorskih prava velikih razmera jer su stvorili "ogromnu biblioteku" muzike na koju ne polažu prava, i učinili je dostupnom kao deo usluge na svom sajtu.

Sergej Rjabkov: Opustite se, Amerikanci Foto AP
Sergej Rjabkov: Opustite se, Amerikanci Foto AP

09.30 - Zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov odbrusio je Amerikancima zbog njihovih "detinjastih napada besa", to jest načina na koji reaguju na prisajedinjenje Krima Rusiji i predložio im da se opuste i vežbaju jogu.

"Rukovodstvo SAD se očigledno toliko živcira i ne može da se pomiri s novom situacijom, i to uglavnom zato što Amerikanci i njihovi saveznici u Evropi žele da pripreme antiruske snage da preuzmu vlast u Ukrajini", rekao je Rjabkov Interfaksu.

"Pokušavajući da pokažu koliko su ojađeni zbog toga što je narod Krima pokazao šta je njihova volja i naše odluke da ih prihvatimo, Vašington uništava veze s nama čak i tamo gde njima ide u korist da nastavimo dijalog", ocenio je zamenik Sergeja Lavrova.

Džon Keri
Džon Keri

08.54 - Državni sekretar SAD Džon Keri započeo je razgovore sa ukrajinskom vladom o deeskalaciji i normalizaciji situacije na granici sa Rusijom, javlja Kijev post.

Vladimir Žirinovski
Vladimir Žirinovski

08.30 - Posle zatvaranja restorana Mekdonalds na Krimu, Vladimir Žirinovski, lider Liberalno-demokratske partije, založio se za zatvaranje ovog lanca restorana širom Rusije.

08.05 - U regionu Donjecka otvoreno je 46 kriminalnih slučajeva o neredima tokom nedavnih političkih protesta, izjavio je Konstantin Pozhidajev, šef Odeljenja unutrašnjih poslova Donjecka. On je dodao da se na 33 lokacije dogodilo 200 slučajeva kojima je prisustvovalo 130.000 ljudi.

Foto: Printscreen yt
Foto: Printscreen yt

07.30 - Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama potpisao je zakon, koji mu je prethodno usvojen u oba doma američkog parlamenta, o pružanju ekonomske pomoći Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji.

Ovim zakonom, kako je saopšteno iz Bele kuće, odobreno je da se Ukrajini prebaci pozajmica od milijardu dolara, javlja Unian. Njime se zahtevaju i sankcije za određene individue "koje podrivaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni i ekonomski integritet Ukrajine". Sankcije podrazumevaju zamrzavanje imovine i računa tih državljana Rusije, koje su pod jurisdikcijom SAD, a njima se uvode i vize. Same sankcije uvedene su i poslovnim partnerima ruskih državljana sa liste, kao i njihovim porodicama.

07.20 - Na putu između Simferopolja i Jalte došlo je do sudara ruskog vojnog vozila "Tigar" i autobusa u kome je više osoba povređeno.

http://www.youtube.com/watch?v=h3JQTRh8wXM

07.10 - Duma priprema dokument "O političkoj represiji Ukrajine", saopšteno je iz donjeg doma ruske skupštine. Kako se dodaje, Duma je veoma zabrinuta zbog velikog kršenja ljudskih prava i sloboda u Ukrajini. "Samoodbrana, oslanjajući se na ekstremističke snage i bezbednosne agencije, koristi nelegalne metode protiv svojih političkih protivnika, pribegavajući represiji i fizičkom nasilju zarad političkog progona", navodi se u saopštenju, prenosi Itar- Tass.

07.08 - Vlada Ruske Federacije ukinula je "nultu carinu" na gas za Ukrajinu, a rešenje je potpisao premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

07.05 - Ruski predsednik Vladimir Putin se suočava sa izborom: ili će se zaustaviti i posvetiti razvoju i zaštiti novog dela teritorije Rusije ili će krenuti u ofanzivu, izjavio je Andrej Ilarionov, ruski ekonomista i bivši Putinov savetnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track