RUSLANA NEĆE DA BUDE MINISTARKA: Neću u političare, oni nas guraju u provaliju!
Foto: Kurir/Dragan Stanković

Pobednica Evrovizije o Krimu

RUSLANA NEĆE DA BUDE MINISTARKA: Neću u političare, oni nas guraju u provaliju!

Planeta -
Nisu strašni tenkovi, oružje, kalašnjikovi, strašni su političari koji nas guraju u provaliju, poručuje pevačica

PRAG - Inspirisana slikama koje pamti sa Balkana, Ruslana ima jasan stav koga treba okriviti za balkansku, kao i za ukrajinsku nesreću i kaže da, kada razmišlja o Kosovu i upoređuje ga sa Ukrajinom, zaključuje da ne treba nasedati na provokacije političara.

"Mislim da postoji samo jedan zaključak - treba da verujemo jedni drugima, da volimo jedni druge, da ne nasedamo na provokacije političara koji na ovome zarađuju. Oni na ljudskim tragedijama stvaraju pare. To nas Ukrajince čini jednaki sa vama", rekla je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pobednica Pesme Evrovizije za 2004. godinu.

Ruslana je sada pre svega aktivistkinja i na neki način i simbol otpora političkoj korupciji u svojoj zemlji, kao i pritiscima koji na njenu domovinu dolaze iz najbližeg komšiluka. Ova ukrajinska pop pevačica izbila je u prvi plan sa početkom tamošnjih demonstracija.

Pevačica je pružala podršku demonstrantima na Majdanu, foto: Reuters
Pevačica je pružala podršku demonstrantima na Majdanu, foto: Reuters

Ruslana poručuje da je najgore "to što ljudi ne mogu da nađu istinu, ne mogu da razumeju šta nam radi politika. Nisu strašni tenkovi, oružje, kalašnjikovi, strašni su političari koji nas guraju u provaliju".

Na talasu novostečene revolucionarne popularnosti ponuđeno joj je i mesto ministarke kulture ali se nije polakomila: "Ne želim da budem u politici, to nije za mene. Jako volim slobodu i nezavisnost i zbog toga ne želim da ulazim u politiku. Jako - jako volim slobodu i nezavisnost i moj glas mora da ostane nezavisan".

Iskustvo Majdana duboko ju je uzdrmalo. Početkom decembra sa scene je čak obećala građanima da će se živa spaliti ukoliko se u Ukrajini ne dogode promene i podvukla da je odlučna u toj nameri.

Na pitanje šta bi, kada bi ga srela, rekla Vladimiru Putinu, kaže da je to zapravo njen san i da bi ga samo podsetila na poslovice poznate i na Balkanu: "Što poseješ, to ćeš požnjeti", i dugu: 'Ko drugome jamu kopa sam u nju pada"', zaključuje pevačica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track