UŽIVO UKRAJINA DAN 47 ZAPLENJENO 300 PUŠAKA: Naoružana grupa planirala napad u Lugansku!
Foto: Reuters

Sve veći dug

UŽIVO UKRAJINA DAN 47 ZAPLENJENO 300 PUŠAKA: Naoružana grupa planirala napad u Lugansku!

Planeta -
Ukrajinske bezbednosne snage otkrile su da je grupa 10. aprila planirala da krene u akciju izazivanja panike među lokalnom populacijom i preuzme vlast

MOSKVA - Ukrajinske bezbednosne snage uhapsile su 15 teško naoružanih osoba koje su planirale da preuzmu vlast u istočnom delu ove zemlje u regionu Lugansk, na granici sa Rusijom.

Tom prilikom zaplenjeno je 300 automatskih pušaka, lanser protivtenkovskih granata, veliki broj bombi i molotovljevih koktela, javlja AP. Kako se navodi, grupa je planirala da 10. aprila krene u akciju izazivanja panike među lokalnom populacijom.

18.38 - Parlamentarna skupština NATO suspendovala je saradnju sa parlamentom Rusije zbog akcija Moske na Krimu, izjavio je Briton Hju Bejli, predsednik skupštine NATO, prenosi Unian.

18.36 - U Maripolu u oblasti Donjetska separatisti su pokušali da zauzmu zgradu tužilaštva. Oni su provalili u objekat i zahtevali sastanak sa odgovornom osobom istovremeno ne saopštavajući razloge. Oni su objekat napustili pre dolaska policije koja je pokrenula istragu, javlja Unian.

17.08 - Državni tužilac Ukrajine pozvao je sve osobe koje su bile povređene tokom protesta na Majdanu, februara meseca, da mu se jave kako bi bili saslušani u svojstvu žrtava.

16.46 - NATO će pojačati svoje prisustvo u Poljskoj u narednih nekoliko nedelja izjavio je poljski premijer Donald Tusk, ocenjujući da će ovaj potez uliti osećaj sigurnosti državama u istočnoj Evropi nakon dešavanja na Krimu.

16.05 - Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas upozorila Moskvu na mogućnost novih privrednih sankcija, ukoliko situacija sa Ukrajinom i dalje bude eskalirala. Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas upozorila Moskvu na mogućnost novih privrednih sankcija, ukoliko situacija sa Ukrajinom i dalje bude eskalirala.

15.51 - Ne razmatramo mogućnost krađe tranzitnog gasa namenjenog potrošačima u Evropi, ukoliko Rusija redukuje snabdevanje Ukrajine ovim energentom, izjavio je Juri Prodan, ministar energetike Ukrajine.

14.30 - U slučaju da Kijev uputi Moskvi zahtev za izručenje svrgnutog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča on će najverovatnije biti odbijen.

"U slučaju da iz Kijeva stigne zahtev za ekstradiciju Janukoviča, najverovatnije će biti negativno odgovoreno, budući da je on i dalje po pravu (de jure) predsednik predsednik Ukrajine i u skladu s tim ima imunitet od krivičnog gonjenja", rekao je sagovornik agencije Interfaks.

14.18 - Američki sekretar odbrane Čak Hejgel je u okviru svoje azijske turneje došao u dvodnevnu posetu Japanu, ocenio je da je pripajanje Krima Rusiji izazvalo zabrinutost nekih zemalja, posebno u pacifičkom regionu. "Razlog više za moj dolazak ovde je da bih našim saveznicima potvrdio da ćemo poštovati ono na šta smo se obavezali (bilateralnim sporazumima)" rekao je Hejgel.

EU spremna i na nove sankcije  za Rusiju, foto: AP
EU spremna i na nove sankcije za Rusiju, foto: AP

13.42 - EU će nastaviti razgovore sa Rusijom u cilju smirivanja ukrajinske krize, ali je spremna na nove sankcije ukoliko dođe do eskalacije, poručili su šefovi diplomatija zemalja članica nakon sastanka u Atini. “Treba ubediti Rusiju da deeskalira situaciju”, rekla je novinarima visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je predsedavala sastankom, ali je istakla da su planovi za nove sankcije u pripremi.

13.10 - Dart Vejder krenuo u kampanju iako mu je kandidatura za ukrajinskog predsednika odbijena. Pretpostavlja se da je reč o ukrajinskom električaru Viktoru Ševčenku, koji je u martu i zvanično promenio ime u Dart Vejder, ali najmanje jedan član Izborne kolmisije sumnja da bi "Vejderova" kampanja mogla da predstavlja pokušaj diskreditovanja predstojećih izbora.

12.40 - Pregovori Ukrajine sa Evropskom unijom o potencijalnom uvozu gasa sa Zapada, u vidu zamene za ruske isporuke, nameće pitanje o legalnosti takvog poteza, izjavio je danas izvršni direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler. Jedna od mogućnosti o kojoj je Ukrajina razgovarala sa EU je "obrnuti protok", u okviru kog bi evropske zemlje, verovatno Slovačka, vraćala gas kroz gasovode koji se koriste za prenos ruskog gasa preko Ukrajine u Evropu.

Jacenjuk ne prihvata novu cenu Gasrpoma, foto: Fonet
Jacenjuk ne prihvata novu cenu Gasrpoma, foto: Fonet

12.06 - Novi ukrajinski premijer, Arsenij Jacenjuk, izjavio je danas da Kijev ne prihvata rusko povećanje cene gasa, optužujući svog suseda za "ekonomsku agresiju". "Politički pritisak je neprihvatljiv i mi ne prihvatamo cenu od 500 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Rusija nije u stanju da preuzme kontrolu nad Ukrajinom putem vojne agresije. U ovom trenutku, Rusija sprovodi plan da preuzme kontrolu uz pomoć ekonomske agresije", izjavio je Jacenjuk na sednici ukrajinske vlade, a preneo Frans pres.

11.46 - Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer u smatra da je u krizi oko Ukrajine sada nastupila pauza da se "udahne vazduh", koja treba da bude diplomatski iskorišćena, preneo je danas nemački tabliod "Bild", uz fotografiju nasmejanog ministra sa svojim poljskim i danskim kolegama i pitanje zašto je šef nemačke diplomatije iznenada tako opušten.

Nastuplila pauza u krizi oko Ukrajine - Frank Štajnmajer, foto: AP
Nastuplila pauza u krizi oko Ukrajine - Frank Štajnmajer, foto: AP

11.23 - Izvršni direktor ruskog Gasproma, Aleksej Miler, zatražio je danas od Ukrajine da im vrati 11,4 milijarde dolara, koliko iznosi ukupna ušteda Ukrajine zahvaljujući popustu koji je imala na ruski gas tokom protekle četiri godine. "Iznos popusta dodeljenog Ukrajini u periodu važenja sporazuma iz Harkova iznosi 11,4 milijarde dolara (8,32 milijarde evra). To je suma koju ruska vlada niti ruski budžet nije primio", izjavio je Miler za jednu rusku televizijsku stanicu.

11.08 - Stranka bivšeg bokserskog šampiona i lidera opozicije Vitalija Klička UDAR i partija Petra Porošenka Solidarnost zajedno će izaći na lokalne izbore u Kijevu. To je na Kanalu 5 uživo objavio poslanik partije UDAR Pavlo Rozenko, saopštila je pres služba te stranke."Mi ćemo nastupiti na izborima za kijevsku skupštinu zajedno. Mi smo pokazali javnosti da se sve demokratske snage moraju ujediniti u ovim opasnim vremenima za Ukrajinu", rekao je Rozenko.

EU ima razumevanja za stav Srbije o Ukrajini, foto: AP
EU ima razumevanja za stav Srbije o Ukrajini, foto: AP

10.47 - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je danas Tanjugu da većina zemalja članica EU ima razumevanja prema stavu Srbije o ukrajinskoj krizi. "Mi smo objasnili kako gledamo na čitavu situaciju i ponovili ono što je već svima poznato - da će uskoro biti oformljena snažna vlada, shodno volji naših građana, koji su se nedavno odlučivali na izborima, i da će ta vlada izneti svoje stavove, ne samo principijelne, nego i neke stavove o pojedinim događajima u vezi s raznim kriznim žarištima, uključujući Ukrajinu", rekao je on.

10.05 - Krim će ove godine posetiti oko šest miliona turista, što je na nivou ostvarenom u prošloj godini, predviđa resorni ministar te republike Elena Jurčenko.Ona veruje da će Krim ove godine masovno posećivati turisti iz najprostranije zemlje sveta.

Rusi masovno kupuju apartmane na Krimu, foto: Reuters
Rusi masovno kupuju apartmane na Krimu, foto: Reuters

08.48 - Ruski biznismeni masovno kupuju stanove na Krimu. "Mnogi Rusi kupuju dvosobne apartmane, naročito na južnoj obali. Oni sada koštaju od 70-150 hiljada na najtraženijem delu, a to je za njih jeftino", izjavili su za Unian iz jedne agencije za nekretnine.

08.20 - Potpredsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da će sarađivati sa Ukrajinom i drugim saveznicima kako bi se sprečilo da zemlje poput Rusije koriste energente kao "političko oružje", saopštila je Bela kuća. On je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom rekao da će pomoć SAD i drugih zemalja pomoći Ukrajini "da zadovolji najhitnije potrebe", navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track