JEZIVO: Ukrajinski desničar mučen do smrti, motiv ubistva nepoznat!
Foto: Printscreen Yt

Pretili mu

JEZIVO: Ukrajinski desničar mučen do smrti, motiv ubistva nepoznat!

Planeta -
Sergjenko je učestvovao u organizovanju protesta u Kijevu koji su doveli do svrgavanja proruskog predsednika Viktora Janukoviča prošlog meseca

Telo ukrajinskog desničarskog aktiviste i reportera Vasila Sergjenka pronađeno je u šumi sa znacima mučenja, dan nakon što je otet, saopštila je danas njegova ultranacionalistička stranka Svoboda (sloboda).

Sergjenkovo telo obliveno krvlju i puno modrica pronađeno je ispod gomile smeća u šumi blizu ukrajinskog sela Vigrajev, 120 kilometara jugoistočno od Kijeva, navedeno je u saopštenju.

Sergjenko je učestvovao u organizovanju protesta u Kijevu koji su doveli do svrgavanja proruskog predsednika Viktora Janukoviča prošlog meseca, navela je Svoboda.

On je bio i član jedne od grupa za samoodbranu koje je formirala nacionalistička opozicija i koje su se povremeno sukobljavale sa policijom, navodi AFP.

"Na telu Vasila Sergjenka vidljivi su znaci mučenja: na glavi su tragovi snažnih udaraca, čašice na kolenima su mu smrskane", stoji u saopštenju, u kome se dodaje i da se pored srca, rane od uboda nožem nalaze na vratu i zadnjem delu vrata.

Kancelarija lokalnog tužioca potvrdila je Sergjenkovu otmicu i pronalaženje tela u šumi, ne navodeći druge detalje zbog toga što je istraga u toku.

Svoboda je saopštila da su Sergjenkove komšije ispričale da su ga u petak uveče ispred kuće otela tri muškarca koji su ga ubacili u automobil posle kratkotrajnog koškanja.

U saopštenju se dodaje da je aktivista, koji je bio i reporter lokalnog nacionalističkog lista "Nadrosija", nedelju dana pre otmice prijavio da mu je prećeno.

Svoboda veruje da je njegovo ubistvo povezano sa nizom tekstova koje je Sergjenko napisao o moćnom lokalnom biznismenu čije ime nije navedeno.

Lider kontroverzne stranke Svoboda, četvrte po veličini u parlamentu je Sergij Tigipko, politički vetaran i biznismen poznat po uvredljivim izjavama o Jevrejima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track