NAJBOLJI TRAG DO SADA: Otkriven signal sa nestalog malezijskog aviona?!
Foto: AP

Akcija u Indijskom okeanu

NAJBOLJI TRAG DO SADA: Otkriven signal sa nestalog malezijskog aviona?!

Planeta -
Brod Oušen šild je signal "uhvatio" dva puta u periodu od nekoliko sati, a signal je dolazio sa dubine od 4.500 metara

Brod australijske ratne mornarice "Oušen šild" detektovao je signal koji odgovara onom koji emituje "crna kutija" iz aviona.

Kako su naveli nadležni, brod je signal "uhvatio" dva puta u periodu od nekoliko sati, a signal je dolazio sa dubine od 4.500 metara. Angus Hjuston, koji predvodi potragu za nestalim malezijskim avionom, rekao je da je ovo "najbolji trag do sada". "Potrebno nam je više informacija. Avion još nismo pronašli i neophodne su nam potvrde", naveo je on.

Milionski troškovi potrage za nestalim malezijskim avionomNa potragu za nestalim malezijskim putničkim avionom, koja traje gotovo mesec dana, do sada su potrošeni milioni dolara, ali je teško precizno odrediti ukupnu cenu potrage koja još traje, navodi Asošiejted Pres (AP). Kako navodi ta agencija, zemlje uključene u potragu se ne obaziru na troškove potrage za avionom. Samo dosadašnji rashodi SAD su u milionima dolara, a neke zemlje, poput Kine, za potragu su poslale još više brodova i aviona nego SAD, navodi AP. Tako Australija troši više od pola miliona dolara dnevno na samo jedan od borodova u Indijskom okeanu. Međutim, vlade i vojni eksperti kažu da je teško precizno proceniti ukupne troškove potrage, posebno zato što ioanko imaju rashode za održavanje sredstava za potragu i spasavanje.

"Ako bih brojao koliko je aviona i brodova uključeno u potragu, mogao bih doći do veoma velikog broja, ali to ne bi imalo mnogo značaja jer mi bismo svakako morali da platimo brodove i avione, i pilote i mornare, a oni tamo rade što im je i dobra vežba, a to je za nas dobro na međunarodnom planu", rekao je Mark Tomson, viši analitičar za ekonomiku odbrane u Institutu za stratešku politiku Vlade Australije.

Više od dvadeset zemalja uključilo se u potragu koju nadgleda i u kojoj učestvuje Malezija, a među njima su Kina, Australija, SAD, Velika Britanija, Novi Zeland, Japan i Južna Koreja. Malezija uporno odbija da govori o ceni potrage, a ministar odbrane Hishamudin Husein rekao je da je to i nevažno pred ciljem - da se avion nađe i da se pruži uteha rdojacima 239 putnika i članova posade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track