KVEBEK OSTAJE U KANADI: Pobedili antiseparatisti, referenduma neće biti
Foto: Reuters

Vanredni izbori

KVEBEK OSTAJE U KANADI: Pobedili antiseparatisti, referenduma neće biti

Planeta -
Izbori u toj frankofonoj kanadskoj pokrajini su praktično predstavljali referendum o tome da li glasači treba još jednom da izađu na biračka mesta kako bi izrazili svoje mišljenje o otcepljenju od Kanade, ali su rezultati izbora pokazali da je odgovor na to pitanje "ne"
1 / 2 Foto: Reuters

KVEBEK - Opoziciona Liberalna partija Kvebeka, koja se zalaže za federalnu državu, osvojila je većinu glasova na juče održanim vanrednim parlamentarnim izborima u toj kanadskoj pokrajini, čime je eliminisana mogućnost da bi u nekoliko narednih godina mogao da se održi referendum o otcepljenju Kvebeka od Kanade.

Izbori u toj frankofonoj kanadskoj pokrajini su praktično predstavljali referendum o tome da li glasači treba još jednom da izađu na biračka mesta kako bi izrazili svoje mišljenje o otcepljenju od Kanade, ali su rezultati izbora pokazali da je odgovor na to pitanje "Ne", preneo je Rojters.

Slavlje u taboru liberala
Slavlje u taboru liberala

Prema preliminarnim rezultatima, Liberalna partija Kvebeka na čelu sa Filipom Kujarom je osvojila 34 odsto prebrojanih glasova, dok je trenutno vladajuća separatistička Kvebečka partija, koju predvodi Polin Maroa, dobila poverenje tek 22 odsto glasača.

Liberali su duže vreme upozoravali da će Kvebečka partija, koja je vanredne izbore sazvala da bi svoju manjinsku vladu pretvorila u većinsku, organizovati referendum o otcepljenju od Kanade ukoliko osvoji većinu glasova na izborima.

Čelnica Kvebečke partije Polin Maroa je najavila da će u slučaju poraza na izborima dati ostavku na mesto predsednice stranke. "Rezultati jasno pokazuju da su stanovnici Kvebeka odbacili ideju referenduma i da žele vladu koja će se fokusirati na privredu i otvaranje novih radnih mesta", izjavio je kanadski premijer Stiven Harper i dodao: "Radujemo se saradnji sa novom vladom Kvebeka po ovim pitanjima."

Građani Kvebeka odbacili su na prethodnim referendumima 1980. i 1995. godine nezavisnost te pokrajine, a najnovije istraživanje javnog mnjenja pokazuje da dve trećine stanovništva ne želi da se to pitanje ponovo pokreće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track