ŠULC: Za sada bez novih sankcija Rusiji

Zajednički interesi

ŠULC: Za sada bez novih sankcija Rusiji

Planeta -
Šulc je ocenio da Rusija želi da zaradi od izvoza energije, jer joj je taj novac potreban za ulaganja u zemlju, zbog čega su joj potrebne izvesticije iz Evrope, što predstavlja zajednički interes

BRISEL - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, zauzeo je danas uzdržan stav prema krizi u Ukrajini, rekavši da se u ovom momentu protivi uvođenju novih sankcija Rusiji.

Podsetivši na zajedničke interese Evropske unije i Rusije, Šulc je rekao da kredibilitet EU "zavidi od donošenja ispravnih odluka".

"Evropska unija je preduzela korake i u ovom trenutku nije neophodno uvođenje novih sankcija", rekao je Šulc.

"Postoje zajednički interesi. Koji su interesi Rusije? Izvoz energije. Koji su interesi EU? Da dobiju energiju po razumnim cenama", zaključio je Šulc, kandidat za narednog predsednika Evropske komisije.

Šulc je ocenio da Rusija želi da zaradi od izvoza energije, jer joj je taj novac potreban za ulaganja u zemlju, zbog čega su joj potrebne izvesticije iz Evrope, što predstavlja zajednički interes, preneo je AFP.

Komentarišući poslednja dešavanja u Ukrajini - kada su proruski demonstranti zauzeli zgrade na istoku zemlje - Šulc je rekao da treba ostati na oprezu.

Međutim, dok se nada boljem razumevanju između Brisela i Moskve, Šulc je istovremeno upozorio Rusiju da "ne načini grešku misleći da je podela Ukrajine fait ačompli (gotova stvar)".

"Važno je pomno pratiti šta se dešava. Da li postoji masovni pokret na istoku Ukrajine ili su to samo pojedinačne pobune? To u ovom trenutku nije jasno", smatra Šulc.

Kad je reč obudućnosti Ukrajine, Šulc ocenjuje da je, posle više mesečnih tenzija, sada važno stabilizovati zemlju i pomoći njenoj vladi, kako bi 25. maja bili održani pošteni i slobodni izbori, a država bila očuvana kao celina.

"To će, međutim, koštati. Ne možemo samo preduzeti mere protiv Rusije, moramo i da ulažemo u Ukrajinu", zaključio je Šulc.

I Evropska unija i SAD uvele su sankcije Rusiji, ali je nemačka kancelarka Angela Merkel, za vikend saopštila da će EU biti spremna da ide i dalje, "ako teritorijalni integritet Ukrajine bude narušen".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track