MIHAIL GORBAČOV: Inicijativa da mi se sudi zbog raspada SSSR je potpuna glupost
Foto: AP

Lov na krivce

MIHAIL GORBAČOV: Inicijativa da mi se sudi zbog raspada SSSR je potpuna glupost

Planeta -
Ovaj zahtev je odraz želje nekih poslanika da promovišu sebe, ali sa stanovišta istorijskih činjenica zahtev je sasvim neosnovan, kaže Mihail Gorbačov

MOSKVA - Poslednji predsednik SSSR Mihail Gorbačov odbacio je kao besmislenu inicijativu nekolicine poslanika Državne Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, da mu se sudi zbog raspada te države, nazivajući takvu ideju glupom.

"Ovakvi zahtevi samo odražavaju želju nekih poslanika da promovišu sebe, da se o njima priča, da im se spominju imena, ali sa stanovišta istorijskih činjenica zahtev je sasvim neosnovan", kazao je Gorbačov Interfaksu.

"O tome da nekome smetam govori činjenica da su u poslednjih 20 dana nekoliko puta saopštili da sam umro. Ti ljudi nemaju savesti. Po pravilu ne reagujem na takve izjave, gledam svoja posla", izjavio je on.

Inače, grupa poslanika uputila je državnom tužiocu Juriju Čajki zahtev dasprovede istragu događaja koji su doveli do raspada SSSR. Oni terete Gorbačova i druge sovjetske lidere da su počinili nezakonite radnje koje su izazvale kolaps zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track