(VIDEO) UŽIVO DAN 53 UZBUNA U DONJECKU: Demonstranti jačaju barikade, strahuju od napada!
Foto: AFP

Zaoštravanje situacije

(VIDEO) UŽIVO DAN 53 UZBUNA U DONJECKU: Demonstranti jačaju barikade, strahuju od napada!

Planeta -
U Donjecku jačaju barikade zbog straha od mogućeg napada. Privremeni premijer Arsenij Jacenjuk pojavio se lično u Donjecku nekoliko sati posle isteka ultimatuma i rekao pristalicama federalizacije da su im zahtevi legitimni i da će biti ispunjeni!
1 / 4 Foto: Reuters

DONJECK - Demonstranti u Donjecku, koji su početkom nedelje zauzeli zgradu državne uprave, pojačavaju barikade jer se plaše mogućeg napada snaga bezbednosti.

"Barikade su ojačane, ulazi na spratovima su zaštićeni sa svih strana", piše Raša tudej.

Samo nekoliko sati posle isteka ultimatuma datog pristalicama federalizacije Ukrajine, u Donjecku se pojavio privremenim premijer te zemlje Arsenij Jacenjuk, iznenada shvatio da su zahtevi separatista sasvim razumni i obećao da će im izaći u susret!

Jacenjuk je izjavio da su centralne vlasti spremne da prenesu značajan deo svojih ovlašćenja na regione, da do predsedničkih izbora unesu izmene u Ustav i da ozakone mogućnost sprovođenja referenduma u ukrajinskim oblastima, javlja 1TV RU.

"Želim jasno da kažem da centralna vlast nije spremna samo na dijalog s regionima, već i da ispuni te legitimne zahteve i želje svakog građanina naše zemlja", izjavio je privremeni premijer. Zvanični Kijev je prvi put priznao da su zahtevi pristalica federalizacije legitimni - do sada ih je optuživao za separatizam, zločin i izdaju.

23.55 - NATO ne planira vojne intervencije u Ukrajini i planira da kroz pregovore obezbedi rešavanje krize u ovoj zemlji, saopšteno je iz Alijanse."Naš stav je veoma jasan, želimo da pronađemo političko i diplomatsko rešenje krize. Prvi korak mora da bude povlačenje ruskih trupa sa granice prema Ukrajini", rečeno je u NATO-u.

23.30 - Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da preduzmu bilo kakve mere zbog odluke Rusije da prekine sa emitovanjem "Glasa Amerike" u Moskvi.

23.09 - Sankcije Evropkse unije protiv Rusije, pored Ukrajine, podržala je i Crna Gora, Albanija, Island i Norveška, navedeno je u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, piše Itar-tass.

22.45 - Arsenij Jacenjuk kaže da je posvećen postojanju dobrih odnosa Kijeva i Moskve, mada je prebacio odgovornost za probleme Ukrajine na Rusiju, javlja Itar- tas.

Lukašenko Foto: AP
Lukašenko Foto: AP

22.30 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da će vrata Belorusije biti otvorena za sve Ukrajince koji žele da napuste zemlju.

21.44 - Eskalacija napetosti u Ukrajini moguća je samo u slučaju da vlada u Kijevu, koja uživa ogromnu podršku SAD i EU, odluči da je podstakne, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

21.25 - Evropska unija i SAD potvrdili su danas da će njihovi šefovi diplomatija razgovarati sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u četvrtak, 17. aprila u Ženevi o prevazilaženju ukrajinske krize. "EU je u potpunosti posvećena diplomatskim naporima kako bi se situacija u Ukrajini smirila i našlo diplomatsko rešenje", piše u saopštenju iz kabineta visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton koja će na tom sastanku predstavljati EU.

21.04 - Vašington će uvesti sankcije sedmorici krimskih separatističkih lidera, javlja Rojters.

20.33 - Ukrajinski i ruski parlamentarci sastali su se danas u sedištu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) prvi put od kada su odnosi dve zemlje pogoršani zbog krize oko Krima. OEBS je saopštio da su dve delegacije pozdravile priliku da razmene mišljenja i dogovorili se da nastave razgovore usmerene na smanjenje napetosti.

20.25 - Demonstranti u Donjecku, koji su početkom nedelje zauzeli zgradu državne uprave, pojačavaju barikade jer se plaše mogućeg napada snaga bezbednosti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

20.15 - Međunarodni monetarni fond obećao je Ukrajini da će izdvojiti 27 milijardi dolara, u naredne dve godine.

19.52 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je danas američkog državnog sekretara Džona Kerija da iskoristi uticaj Vašingtona i ubedi ukrajinsku vladu da se uzdrži od primene sile protiv demonstranata u istočnim i južnim delovima Ukrajine.

19.33 - Predsednički kandidat Oleg Carev izjavio je danas da je spreman da bude lider takozvanog "pokreta jug-istok", čiji je cilj federalizacija, jer je to prema rečima ovog kandidata, jedini način da se spasi zemlja od kolapsa.

19.09 - Premijer Ukrajine Jacenjuk veruje da će federalizacija voditi kao tome da umesto jednog Janukoviča, zemlju će voditi nekoliko "malih Janukoviča", odnosno korumpiranih lidera.

18.55 - Ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja Grupe 20 najrazvijenijih država sveta i privreda u naglom usponu su na oprezu zbog rizika koje bi ukrajinska kriza mogla imati po globalnu ekonomiju, navedeno je u nacrtu saopštenja G20, čije je zasedanje danas počelo u Vašingtonu.

18.38 - Apelujemo na ukrajinske vlasti da odmah zaustave masovno kršenje ljudskih prava , saopštio je ruski zamenik ministra inostranih poslova Genadij Gatilov.

18.12 - Ukrajini će trebati oko dve godine da oporavi svoju ekonomiju, rekao je privremeni premijer Ukrajine Jacenjuk.

17.51 - Rusija nema planove da prisajedini jugoistočne oblasti Ukrajine, to je u suprotnosti s njenim interesima, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, izražavajući očekivanje da će ukrajinske vlasti ispuniti svoja obećanja o proširenju ovlašćenja regiona.

17.30 - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) poslaće svoju misiju na Krim, rekao je generalni sekretar Lamberto Zanijer.

17.06 - Ukrajinski poslanik i kandidat na predsednika Pjotr Porošenko izjavio je da će mu prvi predsednički potez biti sastanak s ukrajinskim vojnicima. "A drugi korak biće mi poseta istoku. Susreti u Donjecku, susreti u Lugansku. Jedinstvo Ukrajine, jedinstvo našeg tima, ukrajinskog naroda, jedinstvo Ukrajinaca od Užgoroda do Luganska - to mora da bude glavni prioritet vlasti", kazao je Porošenko tokom sastanka u Novogradu Volinskom, javlja Interfaks.

17.02 - Nacrt novog Ustava možemo da pošaljemo Venecijanskoj komisiji do predsedničkih izbora, tvitnuo je privremeni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk. Predsednički izbori zakazani su inače za 25. maj.

16.45 - Kijev razmatramo proširenje ovlašćenja regiona, ali nije još spreman na federalizaciju, izjavio je predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov tokom razgovora s Lambertom Zanijerom, generalnim sekretarom OEBS. "Mi smo u dijalogu sa svim regionima naše zemlje i razmatramo šira ovlašćenja. Ali ne govorimo o federalizaciji Ukrajine. Radio se o stvaranju uslova za ekonomsku ekspanziju i jačanje regionalnih prava autonomije", kazao je Turčinov, prenosi Itar-tass.

16.38 - Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da će Rusija u potpunosti ispoštovati svoje ugovorne obaveze o slanju prirodnog gasa Evropi, kao i da nema nameru da obustavi isporuke gasa Ukrajini, iako bi Moskva mogla tražiti od Kijeva da unapred plaća za gas. "U potpunosti garantujemo poštovanje naših obaveza prema evropskim potrošačima. Ne radi se o nama, već o obezbeđivanju tranzita kroz Ukrajinu", izjavio je danas Putin, a preneo Rojters.

16.28 - Google Maps objavio je mapu na kojoj je Krim deo Ruske Federacije - ali to se vidi samo u Rusiji.

http://www.youtube.com/watch?v=8kREoqdRlBo

15.54 - "Svi smo već navikli na to da naši američki prijatelji prisluškuju, a stvarno nije lepo i da zaviruju", konstatovao je predsednik Rusije Vladimir Putin reagujući na napad iz Vašingtona na pismo koje je poslao evropskim liderima."Nije lepo čitati tuđa pisma", rekao je Putin dodajući da to pismo, na koje su se obrušile SAD, nije bilo njima ni namenjeno.

15.27 - EU je upozorila predsednika Rusije Vladimira Putina da ne koristi energetske resurse zemlje kao političko sredstvo, povodom njegovih najava da bi mogla biti obustavljena isporuka energenata Uniji zbog ukrajinskih dugova. Evropska unija odbija da učestvuje u politizaciji pitanja energije i očekuje od snabdevača da "poštuju preuzete obaveze", upozorila je danas Evropska komisija odgovarajući na pismo Vladimira Putina.

Foto: Reuters

15.22 - Jedinica za specijalne operacije i borbu protiv terorizma Alfa odbila je da izvrši naređenje od privremenih vlasti u Kijevu da upadne u zgrade u Donjecku i Lugansku, na istoku Ukrajine. "Ponašaćemo se u skladu sa zakonom. Naša jedinica je formirana za oslobađanje taoca i borbu protiv terorizma", izjavio je jedan od lidera Alfe, prenosi Itar-Tass.Zgrade u Donjecku i Lugansku su okupirali proruski separatisti, a ministar Avakov je dao rok od 48 sati za rešavanje situacije "milom ili silom", koji je jutros u 10 sati istekao.

15.14 - Centralna izborna komisija Ukrajine nije registrovala nijednog posmatrača iz Rusije za predsedničke izbore, zakazane za 25. maj, izjavio je zvaničnik ukrajinske CIK Konstantin Hivrenko. "Do 11. aprila registrovali smo 144 posmatrača iz međunarodnih organizacija, ali ruskih nema", izjavio je on, prenosi RIA Novosti.

Dmitrij Peskov: Putin ne uteruje dugove Foto AP
Dmitrij Peskov: Putin ne uteruje dugove Foto AP

14.57 - Pismo koje je predsednik Rusije Vladimir Putin poslao evropskim liderima imalo je za cilj da ih pozove da se uključe u traženje rešenja problema, a ne da uteruje dugove, izjavio je Putinov portparol Dmitrij Peskov, prenosi RIA Novosti. "Nije bila namera da se traži 35 milijadi duga. Ovo pismo je poziv da se pod hitno razmotri situacija, koja je s jedne strane apsurdna, a s druge kritična", dodao je Peskov.

14.54 - Šefovi diplomatija članica EU će u ponedeljak na sastanku u Luksemburgu proširiti listu osoba kojima je zabranjeno da putuju i raspolažu imovinomu EU, najavljeno je danas iz Brisela. “Ministarski savet će proširiti evropske sankcije protiv pojedinaca koji su proneverili ukrajinske državne fondove”, kaže se u zvaničnoj najavi Evropske komisije uoči luksemburškog sastanka.

14.42 - Demonstranti se plaše da se predaje jer je Kijev počeo da sprovodi politički teror, izjavio je Oleg Carov, ukrajinski predsednički kandidat, prenosi Komsomoljskaja pravda.

14.32 - Ukrajina se nada da će moći da kupuje gas iz Evrope da bi podmirila potrebe za tim energentom, strahujući da će Rusija prekinuti dostavu gasa Kijevu zbog njegovog odbijanja da plati "političku, neekonomsku cenu" gasa, izjavio je danas ministar energetike Ukrajine Jurij Prodan.

14.27 - Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija ne smatra prihvatljivim razmeštanje mirovnih snaga na terotiriji Ukrajine čak i sa mandatom Saveta bezbednosti UN, javlja RIA Novosti. "Ne mislim da treba uvoditi nekakve mirotvorce i uopšte donositi odluke u Savetu bezbednosti", kazao je on i dodao da ukrajinske vlasti treba da preuzmu odgovornost pred svojim narodom i da poštuju interese celog regiona.

Anders Fot Rasmusen: Neka Rusija povuče trupe od granice s Ukrajinom Foto Fonet/AP
Anders Fot Rasmusen: Neka Rusija povuče trupe od granice s Ukrajinom Foto Fonet/AP

14.16 - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen zatražio je od Rusije da povuče svoje trupe sa ukrajinske granice i uključi se u dijalog uz poštovanje suvereniteta Ukrajine. Pokušaji Rusije da silom iscrta nove linije podele u Evropi, da ograniči suverenitet Ukrajine i ponovo stvori novu sferu uticaja nad drugim zemljama, krše međunarodne norme, poručio je Rasmusen.

14.02 - Evropska komisija je danas u Briselu stavila do znanja da se "mora voditi računa o širem kontekstu trenutnih odnosa Evropske unije i Rusije" kad je reč o pregovorima o izgradnji gasovoda Južni tok, koji će delom proći kroz Srbiju.

13.47 - Krimski Tatari podržali su stanovništvo jugoistoka Ukrajine koje želi federalizaciju te zemlje. Tatari smatraju da su, posle preuzimanja vlasti u Kijevu, "oni što su juče s podijuma na Majdanu vikali da je neprihvatljivo prolivanje krvi mirnih demonstranata, sada spremni da prolivaju krv mirnih građana na jugoistoku Ukrajine", javlja Itar-tass. Sejdamet Gemedži, član glavnog odbora organizacije "Sebat", koja okuplja više od 50.000 krimskih Tatara, izjavio je da su oni "spremni da podršku pokažu ne samo na rečima" i da su već počeli da preduzimaju "konkretne korake".

13.27 - Rusija je počela da predaje Ukrajini brodove ukrajinske mornarice koji su ostali na Krimu, javlja Itar-tass. Brod za vuču "Pripuki" šlepa brodove za Ukrajinu, saopšteno je u sedištu Crnomorske flote.

Miloš Zeman: Za efikasne i preverntivne akcije Foto: Fonet/AP
Miloš Zeman: Za efikasne i preverntivne akcije Foto: Fonet/AP

12.43 - Predsednik Češke Miloš Zeman zatražio je danas u Pragu od Evropske unije i NATO da umesto dosadašnjih "bu, bu, bu" deklaracija i sankcija odlučnim preventivnim akcijama "zastraši Rusiju" da ne krene dalje u Ukrajinu. "Ja sam za efikasne, vrlo odlučne, u mnogim slučajevima preventivne akcije, zato što je preventiva uvek jeftinija od gašenja požara. Verujem da će EU i NATO naći smelosti za ono što se povremeno naziva zastrašivanje", kazao je danas Zeman.

12.12 - Sastanak ministara inostranih poslova EU, SAD, Ukrajine i Rusije trebalo bi da se održi 17. aprila u Ženevi, javlja Unian pozivajući se na izvore iz Brisela. "Ruska strana insistira da sastanku prisustvuju predstavnici istočnih regija Ukrajine, ali je na Ukrajincima da odluče ko će biti u njihovoj delegaciji", naveo je izvor.

12.00 - Ministri spoljnih poslova EU razmatraju mogućnost proširenja liste sankcionisanih ruskih zvaničnika zbog ruske aneksije poluostrva Krim, saopštio je danas visoki zvaničnik Unije. Kako je javio AP, on je rekao da vlade država članica EU žele da pojačaju sankcije protiv Rusije kako bi sprečili Moskvu "da dalje destabilizuje situaciju u istočnoj Ukrajini". Zvaničnik EU koji je želeo da ostane anoniman dodao je da se ne očekuje da će ministri EU u ponedeljak u Luksemburgu odlučiti o novim sankcijama, ali je dodao da je moguće da se na tom sastanku postigne dogovor o pripremanju nove liste sankcionisanih osoba.

11.47 - Bivši direktor Ukrajinske bezbednosne službe Oleksandar Jakimenko, stavljen je na listu najtraženijih osoba Ukrajine u vezi sa dešavanjima na Majdanu, objavljeno je na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

11.35 - Pijani ruski vojnik naoružan kalašnjikovim uhapšen je na granici sa Ukrajinom kada je pokušao da sa Krima pređe u Ukrajinu u regionu Keršon. Od njega su oduzeti oružje i municija, kao i bajonet i signalna mina, javlja Unian.

11.21 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je izjavio da se "promene u ustavu moraju izvršiti pre predsedničkih izbora, kako bi se tačno znalo kakva prava ima predsednik, vlada i drugi predstavnici vlasti", prenosi Unian.

11.12 - Moskva ne vidi osnove po kojima bi izručila Viktora Janukoviča Kijevu. On je bio legitiman šef države i nije počinio nikakav zločin, izjavio je Juri Čajka, glavni tužilac.

10.46 - Rusija je sprovodi veliku operaciju krijumčarenja nafte na Krim, izjavio je Dmitrij Timoščuk, šef Centra za vojno-političke studije Ukrajine. "Jutros je viđeno oko 50 tankera kod Krča i Novorosijcka", kazao je on.

10.32 - Rusija zaslužuje da bude izvrnuta ruglu zbog svoje dvolične politike. Zauzeli su Krim i skoncentrisali svoju vojsku na granici sa Ukrajinom, a kritikuju vojne pripreme Kijeva, izjavio je Karl Bilt, ministar spoljnih poslova Švedske.

10.24 - Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov tražio je danas pravne garancije za neutralnost Ukrajine, ističući da je Moskva protiv ulaska Kijeva u NATO. Lavrov je, takođe, rekao da je Moskva spremna za razgovore sledeće nedelje sa SAD, EU i predstavnicima Ukrajine i da bi na dnevnom redu trebalo da bude i ukrajinski dug za gas Moskvi, prenosi Rojters. On je kazao i da se kriza u Ukrajini može okončati samo ako se zaustavi proces legitimizovanja prelazne ukrajinske vlade. "Stabilnost Evrope je pod pretnjom zbog rasta antiruskih osećanja vezanih za krizu u Ukrajini", upozorio je Lavrov. "Trenutno podsticanje antiruskih osećanja u atmosferi rasta rasizma i ksenofobije u brojnim zemljama Evropske unije, porasta ultranacinalističkih grupa i popustljivosti prema neonacizmu, u Ukrajini ili drugde, očigledno preti evropskoj stabilnosti", rekao je on.

10.19 - Fotografija na kojoj se ljubi par gde mladić drži ruski, a devojka ukrajinski pasoš i drugom rukom pokazuju srednji prst, masovno se deli društvenim mrežama. Prvo je objavljena na Tviteru, uz objašnjenje "Rusko proleće! To je to, odličan primer! Vi se mrzite, ali nas ne razdvajajte!!!".

10.12 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk započeo je u Donjecku sastanak sa predstavnicima istočnih regiona Ukrajine. Sastanku, između ostalih, prisustvuju Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova i Vitalij Jarema, vicepremijer. Jutros u deset sati po srednjoevropskom vremenu istekao rok od 48 sati koji je Avakov dao za rešenje krize "pregovorima ili silom".

Foto: AP
Foto: AP

10.08 - Satelitski snimci ruskih aviona i tenkova na granici sa Ukrajinom, koje je objavio NATO, su zapravo vojne vežbe Rusije iz 2013. godine, tvrde u generalnom štabu ruske vojske. "Ovi snimci koje je objavio NATO prikazuju rusku vojsku koja je prošlog leta izvodila vežbe, uključujući i one u blizini granice sa Ukrajinom, prenose RIA Novosti citirajući izvor iz vrhovnog štaba ruske vojske.

Robert Fico (Foto: Fonet)
Robert Fico (Foto: Fonet)

09.51 - Slovačka želi finansijske garancije Evropske unije kako bi Ukrajinu snabdevala gasom i ušla u pregovore sa Gaspromom. "Jasno je da Ukrajina ne može da plaća svoje račune. Samo treća strana, kao što su Evropska unija i Evropska komisija mogu uveriti Slovačku da će joj biti plaćeno za pomoć Ukrajini", naveo je slovački premijer Robert Fico, prenosi Unian.

09.29 - Ukrajinske banke razmatraju mogućnost da, u naredne dve nedelje, zatvore svoje ogranake na Krimu, naveo je Rustam Temirgalijev, vicepremijer Ukrajine.

09.03 - Premijer Krima Sergej Aksjonov izjavio je da javni zvaničnici i pripadnici bezbednosnih službi, ukoliko žele da zadrže svoj posao, trebaju da se odreknu ukrajinskog pasoša. Ovo pravilo ne bi trebalo da važi za druge kategorije stanovništva.

08.48 - Stanovnici distrikta Ak-Mečet u Simferopolju započeli su protest zbog napada na tatarskog dečaka (14) koji je dobio batine jer je preko mobilnog telefona razgovarao jezikom Krimskih Tatara. Slučaj se, navodno, dogodio još 31. marta, ali se za njega čulo tek pre dva dana kada je održan sastanak komšiluka, javlja organizacija Euromajdan.

08.18 - Američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su telefonom o mogućnosti uvodjenja novih sankcija Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini i ponovo pozvali Moskvu da povuče vojnike sa granice sa Ukrajinom, saopštila je Bela kuća. Američka administracija je rekla da proruski separatisti "očigledno uz pomoć Moskve" destabilizuju Ukrajinu kroz "orkestriranu kampanju podstrekivanja i sabotaže", navodi Rojters. "Predsednik je istakao da SAD, EU i drugi partneri u svetu treba da budu spremni da odgovore na dalju rusku eskalaciju dodatnim sankcijama", navela je Bela kuća.

08.02 - Krim i Sevastopolj uključeni su u listu subjekata Ustava Ruske Federacije, javljaju RIA Novosti. Novi Ustav je objavljen na zvaničnom sajtu Ruske Federacije. Takođe, poslanici parlamenta Krima danas su usvojili novi ustav regiona, prenose ruski mediji.Kako se navodi u Ustavu, Krim je "demokratska pravna država u sastavu Ruske Federacije", njegova teritorija je "jedinstvena i nedeljiva i predstavlja neodvojiv deo teritorije Ruske Federacije". Za Ustav je glasalo svih 88 poslanika.

07.58 - Prvi predsednik Ukrajine posle raspada bivšeg Sovjetskog saveta Leonid Kravčuk poziva zapad da zaustavi ekspanzionističku politiku ruskog predsednika Vladimira Putina, ukazujući da je ona opasna po celu Evropu. "Ako se Putin ne zaustavi to nije opasno samo za Ukrajinu, već celu Evropu", kazao je on u intervjuu bečkom nedeljniku "Njuz". Kravčuk je naglasio da, ako ljudi misle da je "Putinova glad za ekspanzijom namirena", treba da se podsete na Nemačku 30-tih godina, kada su pojedine države mislile da ne treba da intervenišu zato što će uskoro "biti mira", što je dovelo do miliona žrtava. On je izrazio nadu da će doći do zapadne vojne pomoći. "Ukoliko bi SAD u vojno-tehnološkoj oblasti sveobuhvatno sarađivale sa Ukrajinom kao što to čine sa Južnom Korejom ilI Izraelom to bi bio jedan veoma, veoma ozboljan signal Rusiji", uveren je Kravčuk.

07.48 - U regionu Černihiv bezbednosne službe Ukrajine privele su, na granici, državljanina Rusije koji je nameravao da u Ukrajini izvede niz sabotaža. Pretresom, kod osumnjičenog su pronađene 23 SIM kartice, 17 baklji, kamere, prenosiva radio stanica i dve karte vojnih snaga Ruske Federacije.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

07.35 - Sajt ruske državne Dume našao se na meti hakera koji su, na nekoliko sati, postavili natpis "Slava Ukrajini". Napad je, kako su hakeri naveli, izveden u ime Nikolaja Karitonova iz Komunističke stranke. "Sva sila imperije zvane Ruska Federacija bazira se na alkoholizmu, strahu i kukavičluku", bilo je navedeno u postavljenom tekstu.

06.55 - Ukrajina i NATO zajednički su razvili plan za zaštitu civila i infrastrukture u slučaju daljeg pogoršanja bezbednosne situacije u određenim regionima Ukrajine, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova ove zemlje.

06.50 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk planira da danas poseti Donjeck i Dnipropetrovks, piše na sajtu ukrajinske vlade.

06.45 - Policija je sklonila na nepoznatu lokaciju Olega Careva, predsedničkog kandidata u Ukrajini, nakon što je nepoznata osoba, kako se sumnja, ispalila hitac ispred hotela "Promenada" u Odesi, gde su Careva čekale njegove pristalice sa kojima su se sukobili njihovi protivnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track