BUDUĆI PREDSEDNIK SAD: Džob Buš prvi kandidat republikanaca za Belu kuću
Foto: AP

Izbori 2016

BUDUĆI PREDSEDNIK SAD: Džob Buš prvi kandidat republikanaca za Belu kuću

Planeta -
On je dokazani konzervativac, ali ga, istovremeno, ne posmatraju kao nekakvog ekstremistu, zbog čega je prijemčiv za mnoge umerenije elemente unutar partije, naveo je Fred Malek, predsednik odbora za finansije Republikanske asocijacije guvernera

MAJAMI - Džon Džeb Buš, mlađi brat bivšeg predsednika SAD Džordža Buša, sin Džordža Buša starijeg i bivši guverner Floride, ovih dana, na svakom koraku biva dočekan pitanjem da li će se kandidovati na predsedničkim izborima 2016. godine.

Ipak njegov uobičajeni suzdržani odgovor glasi: "Iskreno vam mogu reći da ne znam šta ću uraditi".

Naslednik političke dinastije porodice Buš ovo pitanje će čuti još mnogo puta u narednih nekoliko nedelja tokom kojih će imati javne nastupe u Tenesiju, Novom Meksiku, Nevadi i Teksasu - gde će imati i susret sa Hilari Klinton, drugim mogućim kandidatom na predsedničkim izborima 2016.

Bušovo "da" ili "ne" je jedan od najznačajnijih faktora za buduće izbore. Ponuda koju bi Beloj kući mogao da pruži brat i sin bivših predsednika mogla bi da privuče legije velikih donatora i okonča sukobe sa tzv "čajdžijama".Sam Buš je naveo da će se, ovog leta, konsultovati sa svojom porodicom i da će do kraja godine doneti odluku o svojoj kandidaturi.

Mnogi republikanci vide Džona Buša kao moćnog kandidata koji bi mogao da ojača partiju.

Ovog meseca se očekuje da Buš poseti Novi Meksiko i Nevadu, kako bi prodržao kandidate republikanaca u kampanji za guvernere. U Las Vegasu će se obratiti liderima republikansko-jevrejske koalicije koja je snažno podržavana od strane kazino magnata i velikog donora republikanaca Šeldona Adelsona.

Bušova popularnost među bogatim simpatizerima pokazala se prošle nedelje tokom prikupljanja novca koje su organizovali republikanci u Palm Biču na imanju biznismena Donalda Trampa, kada je Bušova video poruka pobrala najviše aplauza.

"Džon Buš ima simpatije mnogih pažljivih donora. On je dokazani konzervativac, ali ga, istovremeno, ne posmatraju kao nekakvog ekstremistu, zbog čega je prijemčiv za mnoge umerenije elemente unutar partije", naveo je Fred Malek, predsednik odbora za finansije Republikanske asocijacije guvernera.

Od završetka guvernerskog mandata Buš se posvetio politici obrazovanja zagovarajući promene poput uvođenja vaučera za obrazovanje u privatnim školama koje bi finansirala država. Takođe, promovisao je remont nacionalnog imigracionog sistema kako bi se obezbedio put do državljanstva za milione imigranata koji su u SAD ilegalno. Inače, negova supruga Kolumba, odrasla je u Meksiku i sada je američki državljanin, a sam Buš tečno govori španski.

Njegova lična priča mogla bi mu pomoći da se poveže sa latino-amerikancima, grupom birača čiju podršku republikanci nisu imali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track