STROGO ČUVANA TAJNA: Evo zašto je Amerika krila postojanje ove piramide od Rusije!
Foto: Library Of Congress

Otkriveno

STROGO ČUVANA TAJNA: Evo zašto je Amerika krila postojanje ove piramide od Rusije!

Planeta -
Kompleks je sagrađen 1975. godine za vrtoglavih 6 milijardi dolara, a piramida je služila kao radar koji je skenirao baš sve smerove tražeći moguće letelice koje bi mogle da budu pretnja SAD
1 / 6 Foto: Library Of Congress

SAD - Ogromna piramida usred ničega, odnosno u američkoj državi Severna Dakota samo 25 kilometara južno od kanadske granice, ostavlja upitnik iznad glava retkih prolaznika već nekoliko decenija.

U vreme Hladnog rata ta zgrada bila je dom američkog vojnog protivbalističkog sistema kojem je cilj bio obaranje sovjetskih raketa pre nego što dođu do svojih meta i tako ubiju verovatno na hiljade Amerikanaca.

Piramida iz Nekome deo je neobičnih vojnih građevina nekada poznatih pod imenom Stanli R. Mikelsen zaštitni kompleks, nazvan po američkom generalu Stanliju Mikelsenu, komandantu vazdušnih snaga.

Kompleks je sagrađen 1975. godine za vrtoglavih 6 milijardi dolara, a piramida je služila kao radar koji je skenirao baš sve smerove tražeći moguće letelice koje bi mogle biti pretnja SAD.

U silosima ispod radara u obliku piramide nalazilio se 30 raketa Spartan i još 16 raketa Sprints kratkog dometa, a u ostatku kompleksa nalazile su se kontrolne ploče za lansiranje antibalističkih projektila.

U februaru 1976. kompleks je službeno zatvoren, nakon manje od godinu dana aktivnog delovanja.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track