Najnovije vesti

DOSLEDNO: Australijski premijer podneo ostavku zbog flaše vina!
Foto: Fonet

Mito

DOSLEDNO: Australijski premijer podneo ostavku zbog flaše vina!

Planeta -
Beri O'Farel odlučio da se povuče sa funkcije pošto je otkriveno da je lagao u vezi sa primanjem vina vrednog 2.800 evra

SIDNEJ - Premijer australijske države Novi Južni Vels Beri O'Farel podneo je danas ostavku pošto je otkriveno da je primio flašu skupocenog vina od 2.800 dolara! O'Farel je doneo odluku da se povuče sa funkcije pošto je otkriveno da je lagao u vezi sa primanjem ovog poklona jer je pronađena pisana poruka u kojoj se on zahvaljuje za bocu vina "Penfold Grendž" iz 1959. godine i to samo dan pošto je negirao bilo kakvu povezanost sa tom pričom.

"I dalje ne mogu da se setim da sam primio flašu vina iz 1959, ne mogu ni da objasnim šta se desilo sa tom flašom", rekao je O'Farel novinarima u Sidneju. "Ali, prihvatam da postoji poruka koju sam ja potpisao i kao neko ko veruje u odgovornost, prihvatam posledice svojih postupaka", obrazložio je bivši premijer svoju odluku.

On će i zvanično podneti ostavku sledeće sedmice na sastanku Liberalne partije nakon čega će biti organizovani izbori za novog premijera Novog Južnog Velsa.O'Farel je primio flašu vina od advokata i biznismena Nika di Đirolama koji je predmet istrage Nezavisne komisije protiv korupcije Novog Južnog Velsa.

Di Đirolamo je kao izvršni direktor firme za preradu vode optužen za proneveru novca, a retku bocu vina je poslao O'Farelu ubrzo pošto je on postao premijer 2011. godine. Komisija ispituje kako je ta državna kompanija bila u stanju da izdvaja sredstva za luksuzna putovanja, plate od milion dolara i ogromne donacije za političke partije, navodi AFP.

Australijski premijer Toni Abot, koji je i lider Liberalne partije, stao je odmah u odbranu istaknutog političara iz svojih redova.On je izjavio da je O'Farel "nenamerno" dao pogrešnu izjavu Komisiji, kao i da ima ogromno poštovanje prema njegovom radu."Vidimo da je reč o činu poštenja i časti što se retko viđa u australijskoj politici", rekao je Abot u vezi sa O'Farelovom ostavkom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track