Britanski obaveštajci: Zbog Ukrajine ne vredi započinjati Treći svetski rat
Foto: AP

Upozorenje

Britanski obaveštajci: Zbog Ukrajine ne vredi započinjati Treći svetski rat

Planeta -
Špijuni MI6 izvesno vreme krstare po Ukrajini i smatraju da Vladimir Putin neće moći da sedi skrštenih ruku ako Zapad pošalje vojsku u pomoć vladi u Kijevu,

LONDON - Šefovi britanskih obaveštajnih agencija su upozorili premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona da bilo kakva vojna vojna intervencija Britanije ili Zapada u Ukrajini nosi rizik da preraste u pravi rat sa Rusijom, preneli su ruski mediji pisanje britanske štampe.

Jedan neimenovani izvor je otkrio da je direktor obaveštajne agencije MI6 Kameronu rekao da ruski predsednik Vladimir Putin neće stajati "mirno po strani" ukoliko Zapad pošalje vojne snage da pomognu ukrajinskoj vladi, preneo je "Glas Rusije".

"Osnovna poruka jeste da zbog Ukrajine ne vredi započinjati Treći svetski rat", naveo je pomenuti izvor.

Džon Sojers, šef MI6 Foto AP
Džon Sojers, šef MI6 Foto AP

Zvaničnici NATO i zapadnih sila trenutno razmatraju različite opcije u vezi ukrajinske krize, od ekonomskih sankcija protiv Rusije, pa sve do vojne pomoći Ukrajini.

Agenti MI6 i Odbrambeno-obaveštajne agencije sa terena izveštavaju zvanični London da bi ukrajinska kriza mogla da preraste u krvavi građanski rat, pri čemu bi veći deo istoka Ukrajine mogao da proglasi nezavisnost i pripoji Rusiji.

Prema navodima lista "Dejli miror", Ukrajinom su poslednje vreme patrolirale nenaoružane grupe britanskih obaveštajaca i pratili dešavanja na graničnim prelazima i gradovima u kojima je najjače prorusko raspoloženje, kako bi "razjasnili Putinove namere".

(Kurir/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track