Srpski studenti stigla iz Luganska: Ničega se nismo plašili!
Foto: Damir Dervišagić

Povratak iz Ukrajine

Srpski studenti stigla iz Luganska: Ničega se nismo plašili!

Planeta -
Nismo se plašili, normalno smo živeli, iako su barikade bile u blizini. Samo nam je izlazak skraćen, pa smo se u dom vraćali do 22 sata. Iznenadili su nas kad su rekli da moramo da napustimo zemlju, kažu studenti

Srpski studenti stigli su sinoć oko 23 časa u Beograd iz ukrajinskog grada Lugansk. Njih 39, kojima je školska godina prinudno skraćena za čitav mesec, iznenadila je odluka dekanata Univerziteta „Taras Ševčenko“ jer, kažu, „nisu bili ugroženi nijednog trenutka“.- Nismo se plašili, normalno smo živeli, iako su barikade bile u blizini. Samo nam je izlazak skraćen, pa smo se u dom vraćali do 22 sata. Iznenadili su nas kad su rekli da moramo da napustimo zemlju. Na univerzitetu je ostala samo četvrta godina zbog diplomskog - rekao je za Kurir Nikola Simović, student prve godine klavira, koji je u Lugansku bio sa sestrom bliznakinjom Isidorom, koja je takođe rekla da se nije osećala ugroženom.Prema njegovim rečima,u Lugansku su ostali studenti četvrte godine koji moraju da daju državni ispit po zakonu.''Njih ne mogu da puste dok ne završe poslednji ispetit, a onda će se i oni vratiti'', rekao je Simović čija je sestra takođe student prve godine u Lugansku.

Mnogi su žurili da nastave dalje put ka svojim kućama.''Postoji jedna zgrada u Lugansku koja je zauzeta i oke nje su barikade, ali mi nismo imali dodira sa tim niti bilo kakve probleme'', kaže Bojan Vasić, student druge godine odseka klvira.Dodaje da je ambasada Srbije u Ukrajni bila u stalnom kontaktu sa studentima i da je učestvovala u organizaciji njihovog povratka. Takođe, kako je rekao, profesori su im izašli u susret, pa su godinu završili ranije.Ambasada Srbije u Kijevu nastavlja da održava kontakt sa drugom grupom srpskih studenata iz Luganska, čija se školska godina završava sredinom maja, saopšteno je iz ranije iz Ministarstva spoljnih poslova.Biće im pružena sva neophodna pomoć kako bi se bezbedno vratili u Srbiju, dodaje se u saopštenju Ministarstva.Na Akademiji kulture i umetnosti Državnog univerziteta u Lugansku studira oko 47 studenata iz Srbije.Oni su smešteni u ograđenom kampusu univerziteta, koji je pod stalnim obezbeđenjem, pošto se, otkako su počeli nemiri na istoku Ukrajine, demonstranti često okupljaju u blizini doma.

(J.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track