JEZIVO: U kebab stavljaju meso pacova?
Foto: Shutterstock

Britanski vicepremijer izazvao paniku u svetu

JEZIVO: U kebab stavljaju meso pacova?

Planeta -
Nik Kleg izjavio da je zabrinut za proizvod brze hrane u Britaniji nakon objave studije koja pokazuje prisustvo sumnjivih elemenata u njemu

LONDON - Šta jedemo?!Popularni proizvod brze hrane koji se pravi po receptu iz Turske, kebab, a koji se prodaje širom sveta, uključujući i Britaniju, možda je u toj zemlji distribuiran s pozamašnom količinom mesa pacova u sebi. Ta skandalozna informacija obišla je svet nakon što je britanski zamenik premijera Dejvida Kamerona Nik Kleg, gostujući juče u emisiji na Radiju LBC, istakao da je veoma zabrinut mogućnošću da se ukusni turski ćevapi prodaju uz nedozvoljene materije, koje uz to mogu da budu i veoma otrovne.Velika zabrinutostKleg je spornu izjavu koja je zabrinula Britance i izazvala opšti haos na internetu imao nakon što su javnosti obelodanjeni rezultati ispitivanja sastojaka mesa kebaba koju je sprovela britanska Agencija za standard hrane u saradnji s organizacijom za zaštitu potrošača po imenu „Vič?“.

Prodaju se širom sveta...Ćevapi na turski način
Prodaju se širom sveta...Ćevapi na turski način

Naime, prema njihovom istraživanju, turski ćevap koji se distribuira po Britaniji u svom sastavu ima svinjetinu, junetinu, piletinu, ćuretinu i elemente neidentifikovanog mesa koje dosad nije korišćeno u ljudskoj ishrani.S tim u vezi, voditelji emisije na Radiju LBC pitali su visokog funkcionera Klega da li misli da najnoviji podaci možda mogu da se odnose da prisustvo mesa mačaka, pasa i pacova u kebabu.- Veoma sam zabrinut zbog tih navoda. Očekujem od nadležnih institucija i zdravstvene inspekcije da pod hitno ispitaju o čemu je reč - naglasio je Kleg u emisiji koja je emitovana uživo i dodao da je tokom života nekoliko puta probao kebab, ali da ga nije jeo u skorije vreme.Nađeni otpadni elementiStudija britanske agencije za hranu i grupe „Vič?“ zasnivala se na analizi 60 različitih jela koje bi trebalo da bude napravljeno od jagnjetine. Ona je pokazala da je sastav 29 njih bio sumnjivog porekla. Kod 17 kebaba uočeno je prisustvo otpadaka mesa, sedam nije sadržalo nimalo jagnjetine, a u pet porcija nalazilo se meso koje nije moglo da bude identifikovano.

Kleg: Očekujem od nadležnih institucija i inspekcije da hitno ispitaju o čemu je reč
Kleg: Očekujem od nadležnih institucija i inspekcije da hitno ispitaju o čemu je reč

ČINJENICEKinezi: meso pacova se može prepoznati- Neprijatnog je mirisa - koža pacova proizvodi specifičnu vrstu ulja čiji miris ne može da se odagna čak ni kuvanjem. Mnogi taj miris porede s mirisom vrućih tortilja, ali i urina.- Opor ukus - zbog pomenutog ulja ukus mesa pacova izuzetno je jak i podseća na ukus divljači, ali je mnogo intenzivniji.- Liči na meso jagnjetine - konzumenti mesa pacova u Kini tvrde da izgleda kao jagnjetina, ali i da ima prilično sličan ukus.- Rasprostranjeno je u Kini - često se kaže da je meso pacova na meniju u ovoj azijskoj zemlji, pogotovo u njenim ruralnim delovima u kojima se proizvodi pirinač i gde se može naći mnogo pacova.

Raniji skandaliPOTURALI KONJETINU UMESTO GOVEDINEBritaniju je početkom prošle godine već potresao skandal s hranom kad je otkriveno da brojni proizvođači gotovih, smrznutih lazanja, paste sa ćuftama i musake poturaju u tim proizvodima meso konjetine umesto govedine. Tada se došlo do podatka da testirani uzorci s „goveđim mesom“ sadrže 60 do čak 100 odsto mesa konja, a da su te namirnice distribuirane širom zemalja Evropske unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track