UŽIVO DAN 70 (VIDEO) SUKOBI: Tuče na ulicama Donjecka i Harkova, Jaroš poziva neonaciste na oružje!
Foto: Rojter

Ništa od mira

UŽIVO DAN 70 (VIDEO) SUKOBI: Tuče na ulicama Donjecka i Harkova, Jaroš poziva neonaciste na oružje!

Planeta -
Krvavi nemiri izbili u Donjecku, navijači napali federaliste u Harkovu, Jaroš poziva neonaciste Desnog sektora na oružje. Stanje gradonačelnika Harkova, koga su nepoznati napadači upucali u kičmu, teško ali stabilno
1 / 7 Foto: Reuters

DONJECK - Na ulicama Donjecka su izbili sukobi i između proruskih i proukrajinskih demonstranata. Na jednom od snimaka se može videti kako je brutalno pretučen jedan čovek koji je nosio ukrajinsku zastavu. Kako prenosi Raša tudej, ima povređenih, a na ulicama su se mogle videti dimne bombe, kamenice , ali i čuti pucnji iz pištolja ili nekog drugog vatrenog oružja.

Skoro u isto vreme nekoliko hiljada fudbalskih navijača napalo je daleko manji broj antivladinih demonstranata koji su mirno protestovali u Harkovu, dok su neonacisti u Ljvovu na zapadu Ukrajine paradom proslavili dan kada je u Drugom svetskom ratu (pre 71 godine) formirana 14. SS dobrovoljačka divizija "Galicija". Vođa desnog sektora Jaroš pozvao je neonaciste na oružje.

http://www.youtube.com/watch?v=Po9op0k4WYs

Jedan ukrajinski vojnik je poginuo, dok je jedan povređen u eksploziji u regionu Donjeck, na istoku Ukrajine, prenosi Raša tudej.

SAD je danas uvela nove sankcije protiv sedmorice ruskih zvaničnika i 17 kompanije koje su povezane sa Vladimirom Putinom, prenosi Rojters.

23.15 - U gradu Sčastie, u Luganskoj oblasti, federalisti su uhapsili Temura Juldaševa, glavnog organizatora "antiterorističkih specbataljona" koji treba da se bore sa separatistima na istoku Ukrajine. Juldašev je jedan od vođa ekstremističkih grupa u Luganskoj oblasti. On je u obaj grad došao da vrbuje kadrove za svoj "specbataljon" i borbu protiv federalista.

22.05 - Zvanična Moskva saopštila je da su zapadne zemlje, u suštini, podržale oružani državni prevrat u Ukrajini i istakla da je za Rusiju jezik ultimatuma neprihvatljiv.

21.30 - Zdravstveno stanje gradonačelnika Harkova Genadija Kernesa, na kog je pucano iz vatrenog oružja, teško je ali stabilno, saopštila je pres služba harkovske gradske administracije. U saopštenju se nalazi da je Kernes operisan i da se nalazi u Harkovskoj bolnici, prenele su agencije.

Direktor instituta za hirurgiju Valerij Bojko rekao je da je harkovski gradonačelnik bez svesti i pod narkozom, da je priključen na aparat za veštačko disanje, kao i da je priroda zadobijene rane "preteća po život", navodi Itar-Tas s.

20.05 - Članovi neonacističke organizacije Desni sektor zahtevaju od vlade Ukrajine da im da oružje za formiranje svog specijalnog bataljona "Donbas" u Donjeckoj oblasti. Vođa Desnog sektora, Dmitrij Jaroš smatra da je samoproklamovana vlada Ukrajine trebala da naoruža njegove "bojovnike" zajedno dejstvuju sa novoformiranom Nacionalnom gardom na istoku Ukrajine protiv federalista i proruskih aktivista.

19.45 - Nekoliko hiljada fudbalskih navijača napalo je oko daleko manji broj antivladinih demonstranata koji su mirno protestovalo u istočnom ukrajinskom gradu Harkovu. U nsilju je povređeno više od 14 ljudi, uključujući dvojicu policajaca, a osmoro je odvezeno u bolnicu. Skoro 5.000 navijača dva ukrajinska fudbalska kluba "Dnjipro"(Dnjepar) i "Metalist" okupilo se na harkovskom trgu Ustav, pridruživši se grupi od oko 250 prokijevskih aktivista koji su protestovali.

http://www.youtube.com/watch?v=594HWc_WEBo

Do masovne tuče došlo je kada su navijači stigli do ulice u kojoj su se nalazili antikijevski demonstranti koji su tražili širu regionalnu autonomiju od Kijeva. Policija nije nikoga uhapsila

Ljvov: Proslava godišnjice SS divizije Galicija

19.05 - SS-ovci šetaju Ukrajinom i nikome ništa. Neonacisti su u Ljvovu paradom proslavili dan kada je u Drugom svetskom ratu (pre 71 godine) formirana 14. SS dobrovoljačka divizija "Galicija" . Stotine učesnika nosilo je oznake SS divizije Galicija dok su marširali gradom do spomenika Stjepanu Banderi koji je takođe sarađivao sa nacistima.

18.45 - Najmanje 14 osoba povređeno je u Donjecku na istoku Ukrajine tokom sukoba proruskih aktivista i učesnika akcije za jedinstvenu Ukrajinu, javile su ukrajinske i ruske agencije, navodeći da su povređeni sa različitim stepenom povreda smešteni u bolnice. Među povređenima je i novinar ukrajinskog lista "Nedeljno ogledalo" (Zerkalo nedeli) Evgenij Šibalov, navodi Ukrinform. Ukrinform izveštava da su u ponedeljak na učesnike marša za jedinstvenu Ukrajinu napali ljudi u maskirnim unifromama sa palicama i da su oštetili pet automobila, učesnika trke podrške akcije "Jedinstvena Ukrajina".

18.28 - Tviter su preplavile fotografije povređenih u sukobima, između ostalog i jednog krvavog penzionera.

17.46 - Predsedavajući OEBS i predsednik Švajcarske Didije Burkhalter rekao je danas da planovi o proširenju posmatračke misije te organizacije u Ukrajini zavise od sposobnosti Kijeva da osigura bezbednost posmatrača.

17.11 - Više od deset gradova na istoku Ukrajine, uglavnom u oblasti Donjecka, nalaze se trenutno pod kontrolom proruskih aktivista, koji odbijaju da priznaju centralnu vlast u Kijevu.

Ilustracija: AP
Ilustracija: AP

16.42 - Četiri francuska borbena aviona stigla su danas u Poljsku, a četiri britanska u Litvaniji u okviru NATO misije kontrole vazdušnog prostora baltičkih zemalja, naveli su izvori iz Londona i Pariza. Ovo vojno pojačanje deo je mera NATO "podrške i umirivanja" zemalja u tom delu Evrope, zabrinutih zbog ponašanja Moskve u okviru ukrajinske krize, precizirali su ti izvori.

16.13 - U Estoniju je stiglo 150 američkih padobranaca, javlja ukrajinska agencija ZN.

16.08 - Bomba eksplodirala u ukrajinskom regionu Donjeck, jedan ukrajinski vojnik poginuo, javlja Raša tudej.

16.05 - Ukrajina je spremna da plati 2,2 milijarde dolara duga ruskom Gasrpomu, ukoliko im za prvi kvartal ove godine vrate cenu na 268 doalra, naveo je premijer Arsenij Jacenjuk, prenosi Interfaks.

15.55 - Aleksej Miler, šef ruskog državnog naftnog giganta Gasprom, ponovo se nije našao na listi ruskih zvaničnika protiv kojih su SAD uvele sankcije. To je izazvalo poplavu šala na njegov račun na društvenim mrežama. Na Tviteru su ga odmah "prozvali".

Genadij Kernjes: U teškom, ali stabilnom stanju Foto Fonet/AP
Genadij Kernjes: U teškom, ali stabilnom stanju Foto Fonet/AP

15.35 - Lekari se i dalje bore za život gradonačelnika Harkova Genadija Kernjesa, koji je danas upucan u leđa, javlja ITAR-Tass. Gradonačelnik je pogođen tačno u kičmu dok je džogirao oko 11.30 po lokalnom vremenu. Operacija je završena i njegovo stanje je teško, ali stabilno, javlja Gazeta.

15.28 - Predstavnici slovačkog Evrostrima i ukrajinskog Ukrtansgaza potpisali su danas u Bratislavi memorandum o obrnutom toku gasa preko rezervnog gasovoda, na osnovu koga Ukrajina, osim sa zapada, može da očekuje isporuke gasa i preko Slovačke.

Ilustracija: Reuters
Ilustracija: Reuters

15.11 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da bi brojnost ukrajinskih vojnika raspoređenih u jugoistočnoj Ukrajini trebalo da izazove "duboku zabrinutost" među službenicima OEBS.

14.50 - Sporazum iz Ženeve ne ograničava aktivnosti ruske vojske na teritoriji Rusije, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije. Taj stav je ruska delegacija iznela i u Beču, a to je odgovor na kritike iz Ukrajine i sa Zapada povodom vežbi ruske vojske duž ukrajinsko-ruske granice.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

14.43 - Kijev će tužiti ruski državni naftni gigant Gasprom, objavio privremeni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk, prenose RIA Novosti.

14.33 - Oko 300 proruskih aktivista s fantomkama i bezboj palicama ušlo je danas u banku Privat u Donjecku, koja je u vlasništvu ukrajinskog milijardera i guvernera Igora Kolomojskog.

13.41 - Ukrajinske snage blokiralie su put između Slavjanska i Artemivska, gradova u Donječkoj oblasti Ukrajine i ne dozvoljavaju nikome da prođe.

Foto: AP
Foto: AP

13.29 - Rusko rukovodstvo igra opasnu igru koja može da izazove dramatične posledice, izjavio je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer u intervjuu Špiglu. On je ocenio da je narod Rusije sada u stanju nacionalističkog pijanstva, ali da bi ubrzo mogao da doživi težak mamurluk

13.22 - Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas sa Savetom zakonodavaca Ruske Federacije i otvorio niz pitanja - od sprovođenja majskih predsedničkih dekreta i ukaza iz decembra do integracije Republike Krim i Sevastopolja u Rusiju, javlja RIA Novosti. U razgovoru su učestvovali i predsednici oba doma parlamenta, Valentina Matvijenko i Sergej Nariškin.

Igor Carev Foto Facebook
Igor Carev Foto Facebook

13.17 - "Činjenica da se kod nas puca u političare pokazuje da se u sadašnjem trenutku ne mogu održavati izbori", izjavio je za RIA Novosti ukrajinski predsednički kandidat Oleg Carev povodom atentata na gradonačelnika Harkova Genadija Kernjesa. Na ulicama Ukrajine je ogroman broj naoružanih ljudi, a vlasti u Kijevu nisu u stanju da omoguće bezbednost glasačima, dodao je on.

Ilustracija Foto Reuters
Ilustracija Foto Reuters

13.10 - Slovačka i Ukrajina spremaju se da potpišu memorandum o razumevanju o obrnutom toku gasa iz Slovačke u Ukrajinu, saopštila je Evropska komisija, prenosi BBC. Ceremonija potpisivanja biće održana tokom dana u Bratislavi, a prisustvovaće joj šef EK Žoze Manuel Barozo, premijer Slovačke Robert Fico i ministar energetike Ukrajine Jurij Prodan.

Foto: Reutes
Foto: Reutes

12.52 - Pristalice federalizacije u Konstantinovki, koje su zaposele zgrade opštine i gradskog javnog pravobranilaštva, najavile su da započinju "stalni miting" podrške referendumu zakazanom za 11. maj. Mitingaši će stalno biti prisutni na ulasku u dve zaposednute zgrade, javlja RIA Novosti. Referendum su zakazale pristalice federalizacije Donjecke oblasti na istoku Ukrajine.

http://www.youtube.com/watch?v=wxoXXItQAr4

12.41 - Nemačka je zatražila od Moskve da upotrebi svoj uticaj na proruske separatiste u istočnoj Ukrajini i osigura oslobađanje posmatrača OEBS koje separatisti drže u Slavjansku. Portparol nemačke kancelarke Štefen Šajbert rekao je da Berlin osuđuje pritvaranje tima posmatrača, među kojima su četvorica Nemaca, ističući da je to "protiv zakona i bez opravdanja", prenela je agencija Rojters.

Pripadnici samoodbrane Slavjanska Foto AP

12.36 - Samoodbrana Slavjanska drži 40 zarobljenika, izjavila je portparolka Službe bezbednosti Ukrajine Marina Ostaljenko, prenosi RIA Novosti. Među njima je 10 vojnh posmatrača OEBS-a.

12.15 - Još jedno telo pronađeno je u Slavjansku na istom mestu gde su pre više dana nađena tela zamenika gradonačelnika Horlivke Vladimira Ribaka i studenta Jurija Popravka, javlja Kijev post. Leš zasad neidentifikovanog muškarca nađeno je kraj Kijevskog politehničkog instituta.

11.31 - Naoružane pristalice federalizacije, koje su zauzele sedište policije u istočnom ukrajinskom gradu Konstantinovki, uspele su da preuzmu kontrolu i nad zgradom gradske administracije, rekao je portparol regionalne administracije Donjecka. "Mislim da su zahtevi uobičajeni, isti kao u drugim gradovima, scenario se ne menja: referendum i federalni sistem vlade", rekao je portparol Ilija Suzdalijev, prenela je agencija Rojters. Fotograf britanske agencije rekao je da može da vidi oko 20 naoružanih muškaraca u kamuflažnoj odeći i sa maskiranih licima da kontrolišu zgradu gradske administracije.

Kina protiv sankcija Foto Reuters
Kina protiv sankcija Foto Reuters

11.22 - Kina ponavlja svoje protivljenje uvođenju sankcija protiv Rusije zbog krize u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova u Pekingu, prenosi Rojters. Portparol tog ministarstva Ćin Gang kazao je da je Kina "dosledno protiv pretnje sankcijama ili nametanja sankcija." "Uvereni smo da sankcije ne doprinose rešavanju nekg pitanja, a mogu da pogoršaju tenzije", kazao je on novinarima. "Pozivamo sve strane da neslaganja rešavaju kroz dijalog i pregovore i da traže političko rešenje ukrajinske krize. Sankcije nikome ne idu u korist", zaključio je Ćin Gang.

11.15 - Stalni savet OEBS-a održaće u 15.00 u Beču posebnu sednicu o situaciji u Ukrajini, javlja na svom Tviteru misija SAD u toj organizaciji.

11.07 - Pristalice federalizacije postavljaju barikade na ulazu u zgrade državne administracije u Konstantinovki, objavljuju dopisnici Raša tudeja na Tviteru tog TV kanala.

10.35 - Referendum na nivou Ukrajine pomogao bi zemlji da ispuni svoj ideal sprovođenja reformi i uvođenja evropskih standarda, izjavio je šef Državne administracije Donjecka Sergej Taruta, javlja Kijev post.

Vladimir Putin: Čak 84%  Rusa zadovoljno odgovorima u
Vladimir Putin: Čak 84% Rusa zadovoljno odgovorima u

10.22 - Čak 84% Rusa zadovoljno je odgovorima koje im je predsednik Rusije Vladimir Putin dao tokom "Direktne linije" 17. aprila, javlja Sveruski centar za istraživanje javnog mnjenja, prenosi RIA Novosti. "Kad se uporedi broj zadovoljnih odgovorima od prošle godine (54%), vidi se da ih je ove godine mnogo više. Ovo je najviša ocena odgovora predsednika u poslednjih deset godina", saopštio je Centar.

10.08 - Snage samoodbrane Donbasa zarobile su šest naoružanih ljudi kod Slavjanska, javlja Interfaks. "Jutros smo kod Slavjanska zadržali šestoricu naoružanih muškaraca, obučenih u civilnu odeću. Po našim zaznanjima, to su borci 'Desnog sektora' i spremali su sabotažu", izjavio je neimenovani predstavnik štaba samoodbrane Donbasa. On je takođe rekao da su zarobljenici odvedeni u zgradu Službe bezbednosti Ukrajine u Slavjansku i da ih tamo ispituju, prenosi Interfaks.

Frank-Valter Štajnmajer: Javno pokazivanje kao zatvorenika je za gnušanje Foto AP

09.38 - Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer kritikovao je događaje iz Slavjanska i rekao da Rusija ima dužnost da izvrši pritisak na proruske separatiste da oslobode inspektore OEBS-a. On je osudio javno prikazivanje zarobljenika kao "vredno gnušanja". "Javno paradiranje posmatrača OEBS-a i ukrajinskih snaga bezbednosti kao zatvorenika izaziva gnušanje i grubo krši dostojanstvo žrtava", navodi se u saopštenju.

Aksel Šnajder (zarobljeni nemački posmatrač) i Vjačeslav Ponomarjev Foto AP
Aksel Šnajder (zarobljeni nemački posmatrač) i Vjačeslav Ponomarjev Foto AP

09.24 - Milicija Slavjanska želi da zarobljene posmatrače OEBS-a razmeni za svoje saborce koje je pohapsila vlast u Kijevu, izjavio je za RIA Novosti "narodni gradonačelnik" Slavjanska Vjačeslav Ponomarjev. "Konkretno tražimo mog zamenika Igora Perepečajenka", izjavio je Ponomarjev.

Pjotr Porošenko: Ukrajina od 2015. prestaje da uvozi ruski gas Foto Reuters
Pjotr Porošenko: Ukrajina od 2015. prestaje da uvozi ruski gas Foto Reuters

09.12 - Ukrajina će najranije u oktobru početi da dobija gas iz obrnutog toka, a od 2015. prestaće da uvozi ruski gas, izjavio je ukrajinski tajkun i predsednički kandidat Pjotr Porošenko, prenosi Kijev post.

09.09 - Rezime rezultata koje je industrija Ukrajine ostvarila u prvom kvartalu 2014. pokazuje da je puč produbio recesiju u zemlji jer je, zbog situaciju u Donjeckoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, smanjena trgovina s Rusijum. Uprkos merama koje su vlasti u Kijevu preduzele, ekonomska kriza neće se smiriti i dostići će vrhunac u maju i junu, prenosi RIA Novosti stavove ekonomista.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

08.55 - Predsedavajući OEBS i švajcarski predsednik Didije Burkhalter osudio je otmicu tima međunarodnih posmatrača u Ukrajini i istakao da OEBS radi "na svim nivoima" da ih oslobodi. Pregovarači OEBS uspeli su u nedelju da oslobode samo jednog od osam inspektora OEBS koje kao "zatvorenike rata" drže proruski separatisti na istoku Ukrajine, prenela je agencija AFP. Burkhalter je rekao da je pritvaranje nenaoružanih inspektora i njihovih domaćina iz ukrajinskog ministarstva odbrane "neprihvatljivo" i da "bezbednost svih međunarodnih posmatrača u zemlji mora da bude garantovana i osigurana".

08.53 - Odmah nakon završetka predsedničkih izbora Ukrajina će započeti razgovore o članstvu u Evropskoj uniji, izjavio je Pjotr Porošenko, predsednički kandidat.

08.50 - Trupe federalista u Kramatorsku ispalile su nekoliko rafala iz malokalibarskog naoružanja, a lansirano je i nekoliko raketa iz ručnih bacača. Bezbednosne snage su uzvratile vatru, a prema dostupnim informacijama, ni na jednoj strani nije bilo žrtava. "Federalisti u Kramatorsku tokom noći su ojačali kontrolne punktove i doneli dodatno naoružanje. Kod aerodroma je postavljen mitraljez, a federalisti imaju i raketne granate", javlja Dmitrij Timoščuk.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

08.45 - Diplomate Evropske unije će danas u Briselu održati hitan sastanak o pogoršanju situacije u Ukrajini i o novim sankcijama Rusiji, najavio je zvanični Brisel. Sastanak je zakazan zbog rastućih tenzija u Ukrajini nakon što su proruski pobunjenici na istoku zemlje kidnapovali međunarodne posmatrače iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, prenela je agencija AFP.

08.41 - Nepoznate osobe zauzele su zgradu policije u Konstatinovki u Donjeckoj oblasti, objavila je televizijska stanica TNS.Naoružani napadači su ušli u zgradu policije i sprečavaju zaposlenima da dođu do svojih radnih mesta, ali zasad nisu izneli nikakve zahteve, preneo je Glas Rusije. Prema navodima lokalnih medija, primećeni su naoružani ljudi i u blizini izvršnog komiteta Konstantinovke, usled čega osoblje tog lokalnog organa vlasti ne želi da uđe u zgradu. Ruska agencija Interfaks navodi, ipak, da ove informacije nisu potvrđene.Konstantinovka je grad sa oko 100.000 stanovnika na severu Donjecke oblasti, oko 60 kilometara udaljen od Donjecka.

U Lugansku proglašena Narodna republika Foto Reuters
U Lugansku proglašena Narodna republika Foto Reuters

08.40 - Proruski aktivisti u gradu Lugansku na istoku Ukrajine su danas proglasili Narodnu republiku i postavili Kijevu ultimatum.Oni od centralnih ukrajinskih vlasti traže amnestiju za sve učesnike protestnog pokreta na istoku Ukrajine, priznanje ruskog kao državnog jezika i održavanje referenduma po pitanju samoopredeljenja regiona, preneo je danas Glas Rusije. Ukoliko do 29. aprila njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, aktivisti su obećali da će preduzeti "aktivne korake".

08.25 - U Kijevu je formirana nova specijalna jedinica policije sa zadatkom da održi red u gradu. Njeni pripadnici imaće oružje i crne uniforme. "Jedinicu čine plaćenici, rezervni oficiri, aktivisti Majdana, bivši policajci čak i barmeni, a glavni uslov je da nemaju kriminalni dosije i da nisu stariji od 45 godina", saopšteno je iz policije.

07.48 - Sjedinjene Američke države nameravaju da uvedu sankcije Gaspromu i Rosnjeftu, konkretnije restrikcije će biti nametnute Igoru Sečinu i Alekseju Mileru, prvim ljudima ovih kompanija. Sankcije će uključivati zamrzavanje njihove imovine koja se nalazi pod jurizdikcijom SAD i zabranu svim američkim kompanijama da posluju sa ovim firmama i ljudima koji će biti stavljeni na listu, navodi Njujork tajms.

07.30 - Ruske vlasti blokirale su pristup velikom broju ukrajinskih sajtova, javlja Unian. Kako se navodi, razlog je to što se preko njih ukrajinsko stanovništvo u Rusiji pozivalo na masovne proteste.

07.10 - Velika Britanija priprema nove sankcije Rusiji koje uključuju uvođenje viza i zamrzavanje sredstava. Nastavićemo da razvijamo dalje mere kao naplatu Rusiji za njene akcije, izjavio je Vilijam Hejg, britanski sekretar za inostrane poslove.

07.01 - Zbog situacije u Ukrajini SAD će danas nametnuti dodatne sankcije Rusiji koje će uključivati prekid najnovije elektronske opreme odbrambenom sektoru Rusije, izjavio je Toni Bliken, predsednički savetnik o pitanjima bezbednosti. Kako je dodao, sankcije se uvode zbog toga što Rusija nije pomogla deeskalaciji situacije.

Foto: Printscreen yt
Foto: Printscreen yt

06.50 - Policija je u centru Harkova privela je 13 pripadnika federalista i zaplenla pendreke i Molotovljeve koktele. "Aktivisti su ilegalno podigli šatore i napravili ogradu od drvenih paleta i peska i zapalili vatre", navodi se u saopštenju policije.

http://www.youtube.com/watch?v=Cfm0y8E_wSU

06.45 - Velika Britanija danas će u Litvaniju poslati četiri borbena aviona "tajfun" kako bi zaštitila istočnu granicu NATO. Ove letelice, zajedno sa šest poljskih lovaca, patroliraće duž ove linije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track