Najnovije vesti

MISTERIJA BOINGA 777: Nestali malezijski avion možda nikad neće biti nađen
Foto: Reuters

Šanse sve manje

MISTERIJA BOINGA 777: Nestali malezijski avion možda nikad neće biti nađen

Planeta
06:34h
Australijski premijer Toni Ebot je kazao da bi pretraga novog, šireg područja mogla da potraje šest do osam meseci
1 / 2 Foto: Reuters

KUALA LUMPUR - Šanse da će na površini mora biti pronađen i ostaci nestalog aviona "Malezija erlajnsa" su postale izuzetno male, izjavio je australijski premijer Toni Abot, dodavši da će površina pretrage biti dodatno proširena.

Međunarodna potraga za ostacima leta MH370, koji je nestao sa radara 8. marta sa 239 putnika i članova posade, dosad nije dala rezultata, odnosno nisu pronađeni nikakvi ostaci letelice, preneo je Rojters.

S obzirom na to koliko je vremena prošlo od nestanka aviona, Abot je najavio da će obim vizuelne potrage za ostacima pomoću aviona i brodova biti smanjen u korist potrage pomoću podvodne opreme kojom može da se pretražuje dno okeana.

Premijer Australije je, međutim, priznao da je moguće da ostaci malezijskog aviona nikad neće biti pronađeni, dodavši ipak: "Uradićemo sve što budemo mogli da bismo rešili ovu misteriju."Potraga je u poslednje vreme bila fokusirana na području od deset kvadratnih kilometara, oko 3.000 kilometara severozapadno od australijskog grada Perta, nakon što su 4. aprila na tom mestu uočeni signali iz crnih kutija.Iz Abotove izjave se, međutim, može zaključiti da pretraga pomoću mini-podmornice američke mornarice "blufin-21" nije dala nikakve rezultate, navodi Rojters.

Australijski premijer je dodao da bi pretraga novog, šireg područja pretrage mogla da potraje šest do osam meseci."Sada je 52. dan otkako je nestao malezijski putnički avion na letu MH370 i ja sam ovde kako bih vas informisao da će potraga ući u novu fazu", naveo je Ebot.

Radarski i satelitski podaci pokazuju da je avion u kojem je bilo 239 putnika i članova posade, iz nepoznatog razloga, 8. marta izleteo izvan planiranog kursa tokom leta iz Kuala Lumpura ka Pekingu. Analize sugerišu da je avion ostao bez goriva u udaljenoj oblasti okeana na koju je potraga usredsređena, a otkako je započeta velika međunarodna pretraga do sada nisu pronađeni nikakvi ostaci aviona.

"Hoću da porodice (nestalih) znaju, hoću da svet zna, da Australija neće umanjivati svoju odgovornost u toj oblasti. Mi ćemo učiniti sve što kao ljudi možemo... kako bismo rešili ovu misteriju", rekao je Ebot. Vođa australijske potrage za avionom, Angus Hjuston, rekao je da australijski timovi nigde nisu pronašli ništa što je u bilo kakvoj vezi sa nestalim avionom.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...