SKOPLJE: Gruevski proglasio ubedljivu pobedu vladajuće koalicije

Izbori u Makedoniji

SKOPLJE: Gruevski proglasio ubedljivu pobedu vladajuće koalicije

Planeta -
Makedonija je imala mirne, poštene i slobodne izbore. Makedonija je najveći pobednik izbora. Možemo da budemo ponosni, izjavio je makedonski premijer

SKOPLJE - Makedonski premijer Nikola Gruevski objavio je noćas ubedljivu pobedu vladajuće koalicije VMRO-DPMNE i izrazio nadu da će imati ubedljivu većinu u parlamentu koji broji 123 poslanika.

"Makedonija je imala mirne, poštene i slobodne izbore. Makedonija je najveći pobednik izbora. Možemo da budemo ponosni", rekao je Gruevski pristalima u izbornom štabu partije.

Centralna izborna komisija objavila je na svojoj internet stranici da posle prebrojanih 91,7 odsto glasova konzervativci VMRO-DPMNE vode sa 43,2 odsto dok levičarski Socijaldemokratski savez ima 24,9 odsto, preneo je AP. Zvanični rezultati biće saopšteni danas.

Albanska partija DUI, partner u odlazećoj vladi, ima 13,8 odsto glasova a njen najveći riva Demokratska partija Albanaca je osvojila 5,9 odsto glasova.Odziv na parlamentarnim izborima je bio 62,9 odsto.

U drugom krugu predsedničkih izbora, aktuelni predsednik Đorđe Ivanov vodi sa 55,7 odsto glasova, a njegov socijaldemokratski rival Stevo Pendarovski dobio je 40.5 odsto glasova, na osnovu skoro 92 odsto prebrojanih glasova.

Odziv na ovim izborima koji su održani zajedno sa parlamentarnim, bio je 54 odsto.Makedonska opozicija neće priznati rezultate današnjih parlamentarnih i predsedničkih izbora, saopštio je odmah po završetku glasanja lider najveće opozicione partije levog centra SDSM Zoran Zaev.

"Nekoliko minuta po zatvaranju glasačkih mesta, ovde sam da kažem da SDSM i naša opoziciona koalicija neće priznati izborni proces, niti za predsednika, niti za parlament", rekao je Zaev novinarima.On je optužio vladajuće konzervativce za "zloupotrebu celokupnog državnog sistema", i rekao da je bilo "pretnji i ucenjivanja i masovne kupovine glasova", preneo je Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track