Kosačov: Kriza u Ukrajini unutrašnji problem te države
Foto: Fonet

Stav

Kosačov: Kriza u Ukrajini unutrašnji problem te države

Planeta -
Tragedija u Odesi je fašizam i nadamo se da se neće ponoviti, a Rusija je u proteklih 20 godina stalno pružala Ukrajini političku podršku i ekonomsku pomoć, kaže ruski senator Konstantin Kosačov

BEOGRAD - Kriza u Ukrajini predstavlja unutrašnji problem te države i njegovo rešenje treba tražiti u Kijevu, a ne u Moskvi, izjavio je danas u Beogradu član Vrhovnog saveta ruske vladajuće partije Jedinstvena Rusija Konstantin Kosačov.

"Rešenje ukrajinske krize ne zavisi od Moskve, nego od Kijeva, odnosno od kijevskih vlasti, čija politika, rekao bih, u ovom trenutku ima antiukrajinski karakter", rekao je Kosačov posle potpisivanja sporazuma o obnavljanju istorijsko-memorijalnog kompleksa "Ruski nekropolj" u Beogradu.

Ruski političar nije želeo da prognozira kako će srpska vlast reagovati u vezi s krizom u Ukrajini, s obzirom na politiku evrointegracija, ali je primetio da "raspoloženje u srpskom narodu ide u korist rusko-srpskog prijateljstva".

Kosačov je naglasio da je uloga i misija Rusije u ukrajinskoj krizi da doprinese sprečavanju krvoprolića i građanskog rata u susednoj prijateljskoj državi, a ne da se meša u njenu unutrašnju politiku. Poredeći krizu u Ukrajini s onom u Čečeniji, okončanom 2009. godine, Kosačov je podsetio da je Ruska Federacija bila prinuđena da protiv čečenskih separatista primeni silu jer je imala problem s terorizmom na sopstvenoj teritoriji, dok je sada reč o "građanskom protestu" ukrajinskog naroda i unutrašnjem problemu te zemlje.

Ruski političar i diplomata je podsetio da je Rusija u protekle dve decenije Ukrajini pružala političku podršku i ekonomsku pomoć i ukazao na to da "duboka ekonomska integracija" dveju zemalja ima životnu važnost za sve narode koji žive na njihovoj teritoriji.

Otcepljenje Krima Kosačov je okarakterisao kao odvojen slučaj, budući da je reč o teritoriji koja je, kako je podsetio, imala poseban status još u vreme kada je Ukrajina formirana kao posebna država. "Krim predstavlja posebnu priču jer je uvek funkcionisao zasebno. Začeci te krize pojavili su se još 1991. kada se raspao Sovjetski Savez i kada ukrajinske vlasti nisu pitale narod na Krimu gde želi da živi", rekao je Kosačov.

Koristeći termine "fašizam" i "neonacizam" Kosačov i njegov stranački kolega Valerij Rjazanski upozorili su na to da nedavni sukobi ukrajinskih i proruskih snaga u gradu Odesi, gde je stradalo na desetine građana, vode direktno u građanski rat.

"Nadamo se da se tragedija iz Odese neće ponoviti. To je fašizam, a zemlje Evropske unije treba da pritisnu ukrajinske vlasti da pronađu i kazne vinovnike te velike tragedije", rekao je Kosačov, misleći pre svega na pogibiju četrdesetak ljudi u zgradi Doma sindikata koja je izgorela u požaru.

Prema rečima Valerija Rjazanskog, kriza u Ukrajini odražava se na porast broja izbeglica iz te države u pograničnim oblastima Rusije, ali je uglavnom reč o deci i starijim osobama koji dolaze kod svojih prijatelja i rođaka.

"Ne bismo to mogli da nazovemo humanitarnom katastrofom", rekao je Rjazanski koji je i predsednik Komiteta za socijalnu politiku Saveta Federacije (gornjeg doma parlamenta Ruske Federacije).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track