(VIDEO) LAVROV: Ne izazivamo obojene revolucije, posebno ne braon boje, kao u Ukrajini
Foto: Printscreen RT

Stav

(VIDEO) LAVROV: Ne izazivamo obojene revolucije, posebno ne braon boje, kao u Ukrajini

Planeta -
Ukrajincima niko neće rešiti probleme osim njih samih, rekao šef ruske diplomatije

BEČ - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji učestvuje u sednici Komiteta ministara Saveta Evrope u Beču, izjavio je da Ukrajina mora sama da reši svoje unutrašnje probleme.

Ministar inostranih poslova konstatovao je da se reakcija Evropske unije na to što je predsednik Ukrajine (Viktor Janukovič) odlučio da ne potpiše dogovor o pristupanju graničila se s histerijom. Ipak, "ne treba se toliko baviti pitanjima legitimiteta vlasti u Kijevu, nego dovođenjem svih strana u Ukrajini za pregovarački sto", kazao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenosi ruska TV Raša tudej.

http://www.youtube.com/watch?v=-goowJMygVU

"Nema smisla ni praviti nov međunarodni samit ako u njegov rad neće biti uključena opozicija u Ukrajini. Bez političkog učešća jugoistoka, nema nikakve koristi od sastanka istog formata poput onog u ženevi jer nas to ne bi približilo rešenju", kazao je on.

Što se tiče predsedničkih izbora u Ukrajini, šef ruske diplomatije smatra da je jako čudno sprovoditi izbore kada vojska ratuje protiv sopstvenih građana.

"Ne bavimo se organizacijom "obojenih" revolucija, pogotovo ne onih u nijansama braon, kao u Ukrajini", dodao je on i ocenio da je većina članica SE, iako je na sastanku bilo zemalja koje su pretile i optuživale Rusiju, za pronalaženje kompromisnog rešenja, koje ne bi uzimalo u obzir ambicije pojedinih država. Rusija, prema njegovim rečima je spremna da doprinese dijalogu, ali i zapadne zemlje moraju dati, kako je kazao, doprinos da dijalog počne.

Predlog za održavanje "Ženeve 2" dao je pre par dana šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer.On se založio za nacionalni dijalog u Ukrajini, u kojem bi se saslušale sve strane, a tako i one sa juga i istoka zemlje. Lavrov je kazao da sve strane moraju biti dovedene za pregovarački sto.Istovremeno je podvukao da se rešenje mora pronaći kroz dijalog, i da samo stanovnici Ukrajine mogu naći soluciju.

Lavrov se danas sastaje s nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom, a sutra ga u Moskvi očekuje susret s predsedavajućim OEBSA, Švajcarcem Didijeom Burkhalterom. Štajnmajer je inicijator održavanja "Ženeve 2".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track