ANGELA MERKEL: Živa šteta da Vladimir Putin bude na Krimu za Dan pobede nad fašizmom
Foto: Reuters

Tja...

ANGELA MERKEL: Živa šteta da Vladimir Putin bude na Krimu za Dan pobede nad fašizmom

Planeta -
Ja, lično, bila sam u Moskvi pre četiri godine za 9. maj, jer mi je bilo važno da pokažem da smo razumeli istoriju, kazala nemačka kancelarka

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da bi bilo šteta da ruski predsednik Vladimir Putin 9. maja učestvuje na vojnoj paradi na Krimu povodom Dana pobede nad fašizmom.

"Smatram da je šteta da taj dan bude iskorišćen u kontekstu tenzija... 9. maj je neverovatno važan dan za pobedu nad nacionalsocijalizmom ... Ja, lično, bila sam u Moskvi pre četiri godine za 9. maj, jer mi je bilo važno da pokažem da smo razumeli istoriju", izjavila je Merkelova na konferenciji za novinare posle susreta sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastazijadesom.

Prema ruskim medijima, Putin će posetiti Krim prvi put od pripajanja tog ukrajinskog poluostrva Rusiji kako bi prisustvovao vojnoj paradi povodom 9. maja.

Moskva se sprema za veliku paradu za Dan pobede Foto AP
Moskva se sprema za veliku paradu za Dan pobede Foto AP

Merkelova je danas istakla značaj diplomatskih napora, dok se Berlin zalaže za održavanje nove međunarodne konferencije u Ženevi iako nije primenjen sporazum postignut sredinom aprila, takođe u Ženevi, između Ukrajine, Rusije, SAD i Evropske nije.

"Jedan takav sukob nećemo rešiti vojnim sredstvima i zato treba pribeći svim diplomatskim sredstvima", rekla je nemačka kancelarka. Ona je, međutim, ponovo zapretila dodatnim ekonomskim sankcijama Rusiji.

"Sankcije nisu same sebi cilj, već smo mi spremni ako to bude neophodno", dodala je Merkelova. Merkelova je rekla i da EU neće biti podeljena po tom pitanju iako neke zemlje, uključujući i Nemačku, zavise od ruskog gasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track