Lideri istočnih regiona skeptični prema predlogu OEBS-a
Foto: Reuters

Traže povlačenje vojske

Lideri istočnih regiona skeptični prema predlogu OEBS-a

Planeta -
Spaljivali su ljude, pucali na civile. Kakvo primirje? Mi uopšte i ne priznajemo izbore, rekao je Sergej Ciplakov

MOSKVA - Predstavnici pristalica federalizacije Ukrajine u jugoistočnim regionima zemlje sumnjičavi su prema predlogu generalnog sekretara OEBS-a Didijea Burkhaltera da se proglasi primirje tokom održavanja predsedničkih izbora zakazanih za 25. maj.

Oni ističu da je neophodno prvenstveno povlačenje vojske od opsednutih istočnoukrajinskih gradova i održavanje regionalnih referenduma, izvestila je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti. Predstavnik "narodnog ustanka u Donjeckom basenu" Sergej Ciplakov rekao je za tu agenciju da se razgovarati o primirju može samo u slučaju da "vojska hunte (iz Kijeva) ode sa teritorije Donjecke oblasti".

"Spaljivali su ljude, pucali na civile. Kakvo primirje? Mi uopšte i ne priznajemo izbore", rekao je on, dodajući da je potrebno da Desni sektor ode sa teritorije Donjecke oblasti i da je "tek tada moguće uopšte o nečemu razgovarati".

Predstavnik pokreta Istočni front Nikolaj Solncev rekao je da će u Donbasu razmotriti predlog OEBS-a, ali da su izbori 25. maja za region uglavnom nevažni.

"Razmotrićemo, pre svega, kakav je cilj tog primirja", rekao je on, dodajući da je sada glavni cilj održavanje regionalnog referendum 11. maja."Izbori 25. maja se očigledno održavaju da bi bio dat legitimitet kijevskim vlastima, ali posle našeg referendum oni vise neće imati nikakav značaj", rekao je Solncev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja