Turčinov i Jacenjuk: Pregovaraćemo sa svima koji nisu okrvarili ruke!

Istina ili kupovina vremena?

Turčinov i Jacenjuk: Pregovaraćemo sa svima koji nisu okrvarili ruke!

Planeta -
Turčinov i Jacenjuk su naveli da "naoružani teroristi nastavljaju da zastrašuju ljude, uzimaju taoce i koriste oruzje" i da će "vlast primenjivati sve zakonite metode radi zaštite stanovništva i stabilizovanja situacije"

KIJEV - Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Aleksandar Turčinov i premijer prelazne vlade Arsenij Jacenjuk saopštili su večeras da iniciraju održavanje sveukrajinskih "okruglih stolova nacionalnog jedinstva" radi traženja nacionalnog konsenzusa i kompromisa.

"Spremni smo za razgovor sa svima koji imaju legitimne političke ciljeve i koji su spremni da ih brane legalnim sredstvima - sa onima čije ruke nisu krvave", naveli su Turčinov i Jacenjuk u obraćanju Ukrajincima.

Kako je preneo Ukrinform, "predstavnici svih političkih snaga iz svih regiona, civilnog društva, naučnih krugova pozvani su na dijalog o svim pitanjima i izazovima koji su se sada pojavili pred ukrajinskim narodom".

"Među tim pitanjima su decentralizacija vlasti, reforma lokalne samouprave, osiguranje potrebne ravnoteže između grana vlasti, osiguranje širokih garancija zaštite prava nacionalnih manjina, reforma pravnih odnosa između države i društva, uključujući reformu pravosudnog i policijskog sistema", navedeno je u obraćanju v.d. ukrajinskog predsednika i premijera.

Turčinov i Jacenjuk su naveli da je cilj dijaloga "formiranje nacionalnog konsenzusa o ključnim problemima za ukrajinsko društvo", a predloge do kojih se dođe sprovešće skupština putem izmena Ustava i zakonodavstva.

"Očekujemo da će obuhvatni karakter OEBS-a, čije su učesnice 57 zemalja, uključujući i Ukrajinu, i SAD, zemlje Evropske unije, i Ruska Federacija, doprineti formiranju maksimalno pogodnih uslova za održavanje okruglih stolova", istakli su oni u obraćanju povodom napete situacije u istočnim regionima Ukrajine.

Turčinov i Jacenjuk su naveli da "naoružani teroristi nastavljaju da zastrašuju ljude, uzimaju taoce i koriste oruzje" i da će "vlast primenjivati sve zakonite metode radi zaštite stanovništva i stabilizovanja situacije".

"Sve nelegalne naoružane grupe treba neodložno da polože oružje, oslobode taoce i zauzete zgrade. Oni koji ispune te uslove a nisu umešani u činjenje teških krivičnih dela, koji nisu ubijali i mučili ljude, biće amnestirani", naveli su v.d. predsednika i premijera Ukrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track