ZAPLAKAO U SUDNICI: Abu Hamza ima suzu samo za muslimansku decu
Foto: Reuters

Drugi dan suđenja

ZAPLAKAO U SUDNICI: Abu Hamza ima suzu samo za muslimansku decu

Planeta -
Optuženi za obučavanje terorista i podsticanje rata u Avganistanu plakao je govoreći o ubijanju muslimana '90-tih godina u Bosni i Hercegovini

NJUJORK - Britanski imam Abu Hamza al-Masri, rođen kao Mustafa Kamel Mustafa, zaplakao je u sudnici u Njujorku govoreći o ubijanju muslimana '90-tih godina u Bosni i Hercegovini.

Abu Hamza, Egipćanin koji je godinama bio imam u jednoj od najvažnijih londonskih džamija, onoj u Finsburi Parku, u Engleskoj je osuđen za podsticanje terorizma i posedovanje inkriminišućih propagandnih materijala.

Na suđenju Abu Hamza je plakao "prisećajući se ubijanja hiljada muškaraca i dece u Bosni i Hercegovini 1995. godine", spomenuvši jedan od razgovora sa majkom iz čiji je sin ubijen.

Ovo je bio drugi dan Abu Hamzinog svedočenja o njegovim vezama sa talačkom krizom u Jemenu 1998. godine, osnivanjem kampova za obučavanje u američkoj saveznoj državi Oregon i potsticanjem rata u Avganistanu. On se ranije izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje Abu Hamzi pred Saveznim sudom na Menhetnu počelo je 17. aprila. Ukoliko mu se dokažu sve tačke optužnice, preti mu doživotni zatvor.

Abu Hamza je rođen 1958. u Aleksandriji u Egiptu. Nakon srednje škole doputovao je na fakultet u Veliku Britaniju sa željom da postane inženjer.

Dve godine nakon dolaska u Englesku oženio je Valeri Fleming sa kojom je dobio sina Mohameda Mustafu Kamela. Zahvaljujući braku sa Britankom, koji se raspao nakon pet godina, dobio je tamošnje državljanstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track