PROTESTI U SARAJEVU: Spavaćemo u Vladi dok nam se ne obrate!
Foto: Printcsreen Yt

Nezadovoljni građani

PROTESTI U SARAJEVU: Spavaćemo u Vladi dok nam se ne obrate!

Planeta -
Broj nezadovoljnih građana na uicama Sarajeva je sve veći, a oni su najavili da neće odlaziti ni tokom noći kako bi ukazali na nemar Vlade FBiH

SARAJEVO - Demonstranti u Sarajevu, koji su uglavnom pešice stigli na protest u tom gradu, traže da im se obrate predstavnici državnih institucija ili će, kako zahtevaju, oni ući u te zgrade i tamo prenoćiti. Protesti su počeli simbolično u pet do 12, na Dan Evrope i pobede nad fašizmom, a učesnici su stigli peške iz više gradova Federacije BiH, pod sloganom "Marš slobode - put bez povratka".

Iako ih je na početku protesta bilo par stotina, sada se njihov broj povećava, kako vreme prolazi, a demonstranti kažu da neće odlaziti ni tokom noći kako bi ukazali na nemar Vlade FBiH, čiju vanrednu sednicu i ostavku traže.

Demonstranti su najpre tražili otvorenu sednicu Parlamenta Federacije BiH u kojoj bi učestvovali predstavnici opština u kojima su organizovani plenumi građana, međutim, u zgradi danas nema članova izvršne i zakonodavne vlasti, a sednica je zakazana tek za 30. maj.

Zgrada Vlade je,ipak, ograđena zaštitnom ogradom, a sa povećanjem broja učesnika protesta koji žele da uđu u zgradu, ukoliko im se političari ne obrate, pristigli su i specijalci pa demonstranti s njima pregovaraju.

Građani sa skupa poručuju da su ih glad, prazan stomak, nemaština, zatvorene firme, a najviše nepravda i pljačke političara koji otimaju njihovu imovinu i zatvaraju firme, izveli na ulice kako bi ih konačno skinuli sa vlasti, pišu lokalni mediji.

Današnji protest pokrenuli su aktivisti i učesnici plenuma građana iz nekoliko gradova u FBiH, izrasli iz protesta u federaciji, koji su počeli pre tri meseca, sa socijalnim zahtevima ali i zahtevima za smenom federalne i kantonalnih vladi, od kojih su neke podnele ostavke.

http://www.youtube.com/watch?v=4Andg4bAF0Q

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track