TURSKA: Erdogan napao predsednika Unije turskih advokata
Foto: Beta

Naljutio se

TURSKA: Erdogan napao predsednika Unije turskih advokata

Planeta -
Metin Fejzioglu je kritikovao način na koji je vlada 2011. reagovala na zemljotres u jugoistočnoj provinciji Van, kada ga je Erdogan prekinuo, skočivši sa stolice i optuživšo ga da je njegov govor politički i pun neistina, pitajući se kako je moguća takva nepristojnost

ANKARA - Ljutiti turski premijer Redžep Tajip Erdogan napao je danas tokom jedne proslave u Ankari šefa udruženja turskih advokata, optuživši ga za nepristojnost zbog predugačkog govora u kojem je kritikovao vlast.

Predsednik Unije turskih advokata Metin Fejzioglu je kritikovao način na koji je vlada 2011. reagovala na zemljotres u jugoistočnoj provinciji Van, kada ga je Erdogan prekinuo, skočivši sa stolice i optužio ga da je njegov govor politički i pun neistina, pitajući se kako je moguća takva nepristojnost, prenosi Rojters.

Fejzioglu nije prekinuo svoj govor, kojim je prekršio protokol jer je pričao više od sata. Posle svog gnevnog ispada Erdogan je napustio salu.

Fejzioglu je i ranije kritikovao Erdoganovu vladu zbog krivičnog gonjenja njegovih političkih protivnika.Prošlog meseca Erdogan je na jednoj proslavi ćutke istrpeo govor predsednika Ustavnog Suda Turske Hašima Kiliča, koji je napao vladu zbog preterane kritičnosti prema njegovom sudu.Mada još nije zvanično potvrđeno, očekuje se da će se Erdogan, koji je već treći put premijer, kandidovati za predsednika Turske na izborima u avgustu.Iako je to zvanično pretežno ceremonijalno zvanje, ono je u Turskoj najprestižnije još od doba kada je taj položaj zauzimao "otac turske nacije" Mustafa Kemal Ataturk.

Kandidovanje će uslediti nakon najteže godine u Erdoganovoj karijeri, u kojoj su zabeleženi najveći antivladini protesti za više decenija protiv autoritarizma i korupcije, u koju su, kako tvrdi opozicija, uključeni i najbliži Erdoganovi saradnici i članovi porodice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track