KETRIN EŠTON: Najvažnije je održati predsedničke izbore u Ukrajini
Foto: AP

Sastanak EU

KETRIN EŠTON: Najvažnije je održati predsedničke izbore u Ukrajini

Planeta -
Izbori su od suštinske važnosti, jer će građanima Ukrajine omogućiti da se izjasne o svojoj budućnosti, rekla je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU novinarima pred sastanak unije

BRISEL - Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je jutros, uoči početka sastanka šefova diplomatije zemalja članica Evropske unije, da su predsednički izbori ključni za dalji razvoj događaja u Ukrajini.

“Izbori su od suštinske važnosti, jer će građanima Ukrajine omogućiti da se izjasne o svojoj budućnosti”, rekla je Ešton novinarima pred sastanak.

Ona je posebno istakla važnu ulogu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, čiji je predsedavajući Didije Burkhalter, koji je nedavno boravio u Moskvi, danas u Briselu kako bi ministre izvestio o situaciji.

Štafan File i Ketrin Ešton Foto AP
Štafan File i Ketrin Ešton Foto AP

“Sa pažnjom čekamo da nas Burkhalter obavesti o razgovorima koje je vodio sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom”, rekla je Ešton.

Ona je najavila da će danas biti reči i o referendumima u Donjecku i Luganjsku, koje EU smatra nelegalnim i nelegitimnim.

Holandski ministar inostranih poslova Frans Timermans je novinarima rekao da su neke poruke koje su stigle iz Moskve pozitivne, ali da Putinove reči nisu praćene delima. “Nisam impresioniran rezultatima”, rekao je on.

Frans Timermans: Nisam impresioniran Putinovim delima Foto AP
Frans Timermans: Nisam impresioniran Putinovim delima Foto AP

Putin je prošle nedelje objavio povlačenje ruske vojske sa ukrajinske granice i apelovao na proruske grupe na jugoistoku da odlože referendume o otcepljenju. Referendumi su ipak održani, a NATO i Sjedinjene Države tvrde da se ruska vojska nije povukla.

Timermans je potvrdio medijske izveštaje da ministri još ne nameravaju da Rusiji nametnu sankcije “trećeg stepena”, koje bi osim pojedinaca iz ruske vlade obuhvatile i mere prema ruskim državnim preduzećima.“Drugi stepen još nije iscrpljen”, rekao je on.

Evropska “crna lista” zasad obuhvata 48 ruskih i ukrajinskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU i raspolažu računima u evropskim bankama.

Na dnevnom redu je i otmica devojčica u Nigeriji, zlodelo sekte Boko Haram Foto AP
Na dnevnom redu je i otmica devojčica u Nigeriji, zlodelo sekte Boko Haram Foto AP

Osim o Ukrajini, ministri će tokom dvodnevnog sastanka raspravljati o situaciji na Bliskom Istoku i Južnom Sudanu, ali i o Nigeriji, gde se još traga za preko sto devojčica koje su pripadnici sekte Boko Haram oteli sa namerom da ih prodaju kao roblje.

Ministri su na početku današnjeg sastanka kratkom ceremonijom obeležili desetogodišnjicu velikog proširenja, kada je u članstvo EU istovremeno primljeno 10 zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track