(VIDEO) NOVINAR RT: Desni sektor i Garda kolju civile po istoku, a vojska im čuva stražu?
Foto: Reuters

Sumnja

(VIDEO) NOVINAR RT: Desni sektor i Garda kolju civile po istoku, a vojska im čuva stražu?

Planeta -
Izveštač Raše tudej Grejem Filips kaže da su mu svi vojnici s kojima je na istoku Ukrajine razgovarao priznali da nisu učestvovavali u masakrima civilnog stanovništva

Da li ukrajinska vlada zaista koristi regularnu armiju samo kao stražu, a šalje "Desni sektor" i Nacionalnu gardu da kolju, postavio je na svom Tviteru britanski novinar Grejem Filips, izveštač Raše tudej s istoka Ukrajine.

Grejem, koji izveštava iz istočne Ukrajine otkako su tamo počeli protesti, razgovarao je s velikim brojem vojnika iz različitih jedinica i svi su negirali da su učestvovali u masakrima poput onog u Odesi od 2. maja. Ako u masakrima ne učestvuje regularna armija, onda učestvuje neko drugi, a to mogu da budu samo pripadnici "Desnog sektora" i Nacionalne garde, rezonuje Filips.

"Neverovatno. Razgovarao sam s običnim ukrajinskim vojnikom u Marijupolju i porekao je da je učestvovao u masakru 9. maja - 'ne znam ko je to radio'", navodi Filips u drugom tvitu. Filips je i snimao razgovore s ukrajinskim vojnicima, koji su odreda poricali da znaju šta se u Marijupolju dogodilo 9. maja. Pogledajte snimak.

http://www.youtube.com/watch?v=diZB927Ulj8

Kurir je već pisao da je ukrajinska fašistička organizacija "Desni sektor" preselila svoj glavni štab iz prestonice Kijeva u Dnjepropetrovsk da bi "izbliza pratila" razvoj situacije na istoku. To je 24. aprila potvrdio njihov vođa Dmitro Jaroš.

"Preselio sam štab u Dnjepropetrovsk. Cilj je da se spreči širenje zaraze iz Kremlja", rekao je Jaroš, inače kandidat za novog predsednika Ukrajine.

Jaroš, čovek koji se nalazi na međunarodnoj listi najtraženijih terorista na svetu, smatra da je Dnjepropetrovsk, glavni industrijski grad u Ukrajini, najbolja baza za nadgledanje situacije u Donbasu. On je izjavio da je počeo da stvara specijalan odred boraca, koji se zove "Donbas", kao pokrajina koju tresu demonstracije pristalica federalizacije.

"Sve svoje akcije koordiniramo sa Savetom za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Službom bezbednosti Ukrajine", potvrdio je tada Jaroš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track