BURKHALTER: Volfgang Išinger izabran je za posrednika OEBS-a za Ukrajinu
Foto: Reuters

Posrednik

BURKHALTER: Volfgang Išinger izabran je za posrednika OEBS-a za Ukrajinu

Planeta -
Nemački diplomata učestvovao je u pregovorima o statusu Kosova i učestvovao u stvaranju Dejtonskog sporazuma

BRISEL - Nemački diplomata Volfgang Išinger biće posrednik OEBS-a u rešavanju ukrajinske krize, izjavio je danas predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter.

"Ukrajinska vlada je prihvatila naš predlog da se ambasador Išinger imenuje za posrednika OEBS-a" u razgovorima predstavnika vlasti, ukrajinskog parlamenta i regiona, posebno na istoku Ukrajine, rekao je Burkhalter na sastanku sa šefovim diplomatija EU u Briselu.

Išinger, stručnjak za međunarodne odnose, bio je ambasador Nemačke u SAD i Velikoj Britaniji. Bio je predstavnik EU u posredničkom timu SAD, EU i Rusije u pregovorima o statusu Kosova. Učestvovao je na pregovorima u Dejtonu kojim je okončan rat u BiH. Predsedava Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji koja svake godine okuplja šefove država ili vlada, ministre inostranih poslova i odbrane, kao i bezbednosne stručnjake.

Burkhalter je ocenio da je "presudan trenutak krize" i ministrima predstavio plan OEBS-a za iznalaženje političkog i mirnog rešenja situacije u Ukrajini. On je najavio da će OEBS za predsedničke izbore 25. maja u Ukrajini organizovati jednu od najvećih misija u istoriji te organizacije.

"Na terenu je već 100 posmatrača OEBS-a, a njima će se uoči izbora pridružiti još 900", rekao je Burkhalter.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track