HEROJI JUŽNE KOREJE: Troje članova posade trajekta mučenici!
Foto: AP

Nisu se plašili smrti

HEROJI JUŽNE KOREJE: Troje članova posade trajekta mučenici!

Planeta -
Vlada u Seulu je mučenicima proglasila Park DŽi-Jung (22), kao i verenike DŽung Hjun-Seona i Kim Ki-Vung

SEUL - Tri člana posade trajekta "Sevol", koji se prevrnuo i potonuo 16. aprila izazvavši smrt ili nestanak više od 300 ljudi, proglašeni su danas mučenicima pošto su poginuli spasavajući putnike, objavili su danas južnokorejski mediji!

Vlada u Seulu je mučenicima proglasila Park DŽi-Jung (22), kao i verenike DŽung Hjun-Seona i Kim Ki-Vung, preneo je britanski Bi-Bi-Si.Trajekt "Sevol", na kojem se nalazilo 476 ljudi, od kojih većina srednjoškolci, putovao je iz grada Inčeona na ostrvo DŽedžu kad se prevrnuo i počeo da tone. Samo 172 osobe su spasene, ali je veliki broj njih ostao zarobljen u kabinama.

Južnokorejska javnost oštro je kritikovala kapetana i druge članove posade zbog napuštanja trajekta dok su se na njemu i dalje nalazili putnici. Park DŽi-jung, navodno najmlađi član posade, dala je svoj pojas za spasavanje jednom putniku. Ona je poginula dok je pomagala putnicima sa viših spratova da obuku pojase za spasavanje i napuste brod."Park je gurala putnike prema izlazu čak i kada joj je voda već došla do ramena", izjavio je lokalnim medijima jedan od preživelih.

DŽung Jun-seon i Kim Ki-Vung je trebalo da se venčaju krajem godine, naveli su lokalni mediji. Titula "mučenika" znači da će oni moći da budu sahranjeni na Nacionalnom groblju u Seulu, a njihove porodice će dobiti finansijsku nadoknadu i medicinsku pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track