RUDENKO: Ako priznajete Kosovo, zašto ne bi priznali i Donjecku Narodnu Republiku?
Foto: Printscreen RT

Dvostruki aršini

RUDENKO: Ako priznajete Kosovo, zašto ne bi priznali i Donjecku Narodnu Republiku?

Planeta -
Očigledno da je u pitanju pristrasno postupanje, tvrdi kopredsednik vlade DNR Miroslav Rudenko

Kopredsednik vlade Donjecke Narodne Republike Miroslav Rudenko izjavio je da je ta samoproglašena republika "na referendumu potvrdila svoj suverenitet", kao i da joj nije potrebno priznanje međunarodne zajednice već "zaista nezavisna država" a da je preuranjeno razmatrati pitanje prisajedinjenja Rusiji.

Rudenko je u intervjuu letonskoj radio stanici Baltkom rekao da postoje Južna Osetija i Abhazija "koje je priznalo šest zemalja" i Kosovo "koje je priznalo 100 zemalja".

"Očigledno da je u pitanju pristrasno postupanje. SAD diktiraju celom svetu ko treba, a ko ne treba da bude priznat. Ono što je povoljno za SAD, one priznaju", rekao je Rudenko a prenela je RIA Novosti.

On je dodao da "DNR" nije potrebno priznanje "međunarodne zajednice koja je postala marioneta SAD".

"Naravno, mi ćemo se obratiti Rusiji povodom priznanja tog referenduma", rekao je on, dodajući da je, međutim, prioritetan zadatak "oslobađanje jugoistoka Ukrajine od nacističke okupacije".

"U budućnosti želeli bismo civilizovan razvod (sa Ukrajinom) ali on, zahvaljujući naporima hunte, protiče veoma necivilizovano", rekao je Rudenko.

Denis Pušilin: Pošteno govoreći, ne vidim vajdu da tražimo od UN da prizna DNR Foto Printscreen RT
Denis Pušilin: Pošteno govoreći, ne vidim vajdu da tražimo od UN da prizna DNR Foto Printscreen RT

Još jedan "kopredsednik DNR" Denis Pušilin, rekao je u intervjuu "Komsomolskoj pravdi" da "pošteno govoreći, ne očekuje pozitivan rezultat" od obraćanja UN radi priznanja "DNR".

"Pozicija Zapada prema nama je prilično jasna, međutim, mi se naročito ne uzbuđujemo, znali smo kuda smo krenuli", rekao je on.Pušilin je, takođe, rekao da "vlasti republike nameravaju da se u vrlo kratkom roku pozabave formiranjem novih organa vlasti", preneo je Itar-Tass.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Donjecka "faktički se vodi građanski rat"."Tu je mnogo vojnih jedinica i zato treba sa njima da se vidi - ili će oni preći na našu stranu ili će biti proglašeni okupatorskom vojskom i biti proterani", rekao je Pušilin.

(Kurir/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track