POPTISAN UGOVOR: EU odobrila Ukrajini milijardu evra
Foto: Reuters

Svečana ceremonija u Briselu

POPTISAN UGOVOR: EU odobrila Ukrajini milijardu evra

Planeta -
Ovim pokazujemo snažnu političku volju da podržimo napore za suverenu, stabilnu i prosperitetnu Ukrajini, naveo je Barozo

BRISEL - Evropska unija demonstrirala je danas snažnu podršku prelaznoj vladi Ukrajine potpisivanjem ugovora o preko milijardu evra finansijske pomoći na svečanoj ceremoniji u Briselu. Ugovor su potpisali predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i privremeni ukrajinski premijer Arsenij Jacunjek nakon zajedničkog sastanka ukrajinske vlade sa Barozom i evropskim komesarima.

“Ovim pokazujemo snažnu političku volju da podržimo napore za suverenu, stabilnu i prosperitetnu Ukrajini”, rekao je Barozo na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu. Paket sporazuma koji je danas potpisan obuhvata milijardu evra makrofinansijske pomoći Kijevu, plus 350 miliona evra namenjenih jačanju administrativnih kapaciteta i civilnom društvu.

Predsednik Komisije je istakao da još nije kasno da se Rusija angažuje i preduzme konkretne korake ka deeskalaciji krize.

“Očekujemo od Rusije da povuče vojsku sa granice i poništi dozvolu gornjeg doma parlamenta za vojno angažovanje u Ukrajini”, rekao je on. Jacenjuk je rekao da je Rusija već angažovana u Ukrajini, ali ne u pravcu Barozovih očekivanja.

“Oni su angažovani u podršci teroristima”, izjavio je on i optužio Rusiju da je aneksijom Krima i preuzimanjem tamnošnjih naftnih postrojenja nelegalno prisvojila imovinu vrednu stotine milijardi evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track