DRAMA U MAGLAJU: Majka sa bebom na krovu: Čekamo helikopter! Požurite, dete ne može više da izdrži!
Foto: Twitter

Reka Bosna teče gradom

DRAMA U MAGLAJU: Majka sa bebom na krovu: Čekamo helikopter! Požurite, dete ne može više da izdrži!

Planeta -
Voda ulazi u domove meštana koji su bespomoćni i očekuju helikoptere Oružanih snaga BiH koji bi ih izvukli iz poplavljenih kuća

DOBOJ - Situacija u Maglaju, u BiH zahvaćenoj poplavama, dramatična je, reka Bosna, praktično, teče kroz grad, a bespomoćni građani na krovovima čekaju spas.

Voda ulazi u domove meštana koji su bespomoćni i očekuju helikoptere Oružanih snaga BiH koji bi ih izvukli iz poplavljenih kuća.

Mirsada Karabegović, majka bebe, kazala je kako se ona i njen suprug ceo dan bore sa poplavama. Sa bebom se nalaze na krovu kuće u centru Maglaja, kod Doma zdravlja i očekuju pomoć koja ne dolazi.

"Čekamo helikopter, ali on nikako da dođe. Mašemo im krpama, odećom, ali ništa. Helikopter naiđe i prođe, kao da nas ne vide. Muž je i dalje na krovu... Pomozite nam molim vas, kažite da smo ovde. Beba više ne može da izdrži", rekla nam je Mirsada.

Načelnik Maglaja Mehmed Mustabašić kazao je da "reka Bosna teče gradom". Prema njegovim rečima, nivo vode koja se izlila po celom Maglaju i okolini doseže dva metra.

"Voda je iznad saobraćajnih znakova, automobili se ne vide, voda ulazi i na prve spratove zgrada. Nemamo struje, telefoni ne rade, odsečeni smo od sveta... Stanje je alarmantno", kazao je načelnik i apelovao za pomoć.

Građani Maglaja koji uspevaju da pošalju mejl ili SMS poruke izveštavaju da su mnoge porodice bežeći od bujice na krovovima kuća i iščekuju pomoć.Ovaj grad je od sinoć ostao bez struje, a oni s kojima je redakcija portala uspela da stupi u kontakt kažu da je ceo Maglaj doslovno postao jezero iznad kojeg štrče stambeni objekti.U nekim područjima visina vode je čak i nekoliko metara.

I iz maglajske fabrike Natron Hajata apeluju za pomoć jer je, kako tvrde, oko 70 ljudi zarobljeno u fabrici, odakle ne mogu da izađu bez čamaca.

A ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić trebalo bi danas da se "probije" do Doboja, u kojem je stanje takođe alarmantno. Jovičić je izdao naredbu da se osim svih raspoloživih snaga Civilne zaštite, angažuju i pripadnici specijalne policije MUP RS, koja čamcima treba da se probije do vodom zarobljenih građana u Doboju.

Biće angazazovan i Ronilački klub "Buk" koji će takođe čamcima pomagati građanima Šamca.Doboj je usled poplava potpuno blokiran, nasipi su popustili i voda je ušla na gradsko područje, u kojem je već proglašeno stanje neposredne opasnosti.

http://www.youtube.com/watch?v=e71m1Ivr24M
http://www.youtube.com/watch?v=rGK-V08ll54

(Tanjug/Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track