UN: Zbog akcija Rusije sve gora stanja ljudskih prava na Krimu i na jugoistoku Ukrajine
Foto: Reuters

Izveštaj

UN: Zbog akcija Rusije sve gora stanja ljudskih prava na Krimu i na jugoistoku Ukrajine

Planeta -
Visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj izrazila veliku zabrinutost zbog uznemiravanja i zastrašivanja tatarske zajednice na Krimu i porasta nasilja na jugoistoku Ukrajine

NJUJORK - UN su danas upozorile na "alarmantno pogoršanje" stanja ljudskih prava u istočnoj Ukrajini, gde vojska pokušava da uguši pobunu proruskih aktivista.

Visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj u novom izveštaju je izrazila veliku zabrinutost zbog "ozbiljnih problema", uznemiravanja i zastrašivanja tatarske zajednice na Krimu, koji je Rusija pripojila u martu izazvavši gnev međunarodne zajednice.

U izveštaju je naveden niz "ciljanih ubistava, tortura i premlaćivanja, otmica, zastrašivanja i u nekim slučajevima seksualnog uznemiravanja" koje sprovode antivladine grupe u istočnoj Ukrajini.

Ilustracija Krimski Tatari, Foto AP
Ilustracija Krimski Tatari, Foto AP

Privremeni lideri Kijeva vode vojnu ofanzivu protiv proruskih aktivista koji su krenuli u oružanu pobunu protiv kijevskih vlasti u februaru nakon svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča kojeg podržava Kremlj. Sukobi se vode skoro svake noći, naročito oko Slavjanska, a više desetina ljudi je poginulo od kada je Kijev sredinom aprila pokrenuo tzv. "antiterorističku operaciju".

U izveštaju UN se navodi da na je na istoku Ukrajine došlo do "zabrinjavajućeg" povećanja broj otmica i nezakonitog pritvaranja novinara, aktivista, lokalnih političara, predsavnika međunarodnih organizacija i pripadnika vojske. U izveštaju se, takođe, ističe zabrinutost zbog pogoršanja klime u kojoj rade mediji na istoku Ukrajine, gde je proglašena nezavisnost u dva regiona posle referenduma proteklog vikenda koji Kijev i Zapad smatraju nezakonitim

Ofanziva ukrajinske vojske na istoku zemlje Foto AP
Ofanziva ukrajinske vojske na istoku zemlje Foto AP

.Prema izveštaju, ruska aneksija crnomorskog poluostrva Krima u martu, posle sličnog referenduma, stvara probleme mnogim stanovnicima, naročito etničkim Tatarima.

Rusija je danas kritikovala izveštaj UN kao neobjektivan i politički motivisan, navodi AFP.

"Apsolutni nedostatak objektivnosti, flagrantne protivrečnosti i dvostruki aršini jasno govore da su autori obavljali politički posao čiji je cilj da se spere ljaga sa samoproglašenih vlasti u Kijevu", poručilo je rusko ministarstvo spoljnjih poslova u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja