BiH: Ugroženo milion ljudi, nove žrtve, drama u Bijeljini!
Foto: Reuters

Kritično

BiH: Ugroženo milion ljudi, nove žrtve, drama u Bijeljini!

Planeta -
Voda i klizišta u nezapamćenoj katastrofi odnose kuće, mostove i saobraćajnice

SARAJEVO - Prema podacima Ministarstva bezbednosti, u BiH je ugroženo više od milion i dvesta hiljada stanovnika, na različite načine, ali je, srećom, mali broj životno ugroženih.

Po rečima pomoćnika ministra za zaštitu i spašavanje Samira Agića, situacija na terenu uzrokovana obilnim padavinama i poplavama i dalje je izuzetno teška.

Na terenu deluje 12 helikoptera, obavljaju se evakuacije stanovništva, pokrenuta je široka aktivnost traženja međunarodne pomoći i očekuje se dolazak jedinica, rekao je Agić. On je naglasio da je teška situacija u Posavini, Šamcu, Orašju, a u Bijeljini trenutno traje masovna evakuacija.

"Po našim informacijama, između osam i deset hiljada ljudi je u pokretu. Najveći broj njih je organizovan od lokalnih timova na terenu, dakle nisu haotično krenuli i verujemo da će evakuacija biti uspešno završena", kazao je Agić.

Agencija Fena javlja i da je na celom području opštine Zavidovići aktivirano 53 klizišta neviđenih razmera koja su ugrozila preko 150 stambenih objekata.

Ukupni potvrđeni broj žrtava poplava u BiH je dvanaest. Šest tela utopljenika u jutarnjim satima pronađeno je u Doboju a pet osoba smrtno je stradalo u petak.

Lokalni mediji izveštavaju i o smrtno stradalima u Maglaju odnosno o ukupnoj brojki od najmanje šesnaest mrtvih ali nema još službene potvrde.

Novinarima portala Klix.ba je potvrđeno da su u Maglaju stradale dve žene. Taj portal je objavio da je dramatično u Bijeljini gde je na još jednom mestu probijen nasip, koji je još jutros popustio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track