HRVATSKA: U Slavoniji i dalje teško, dvoje nestalih
Foto: AP

Balkan poplavljen

HRVATSKA: U Slavoniji i dalje teško, dvoje nestalih

Planeta -
Premijer Zoran Milanović poručio je da će država obezbediti nove kuće onima koji su stradali u poplavama

ZAGREB - Stanje na poplavama pogođenim područjima u Slavoniji i dalje je kritično, evakuacije građana traju, a, prema nezvaničnim informacijama, dve osobe se vode kao nestale. Premijer Zoran Milanović poručio je sinoć, posle obilaska ugroženih područja u Vukovarsko-sremskoj županiji, da će država obezbediti nove kuće onima koji su stradali u poplavama, ali i da će tražiti da se utvrdi postoji li odgovornost zašto meštani poplavljenih područja nisu ranije evakuisani.

Prema dostupnim informacijama, do sad je evakuisano oko 3.000 ljudi. U delu Slavonije, proglašeno je vanredno stanje. Najteže je i dalje na području županjske Posavine, gde je juče došlo do proboja nasipa na Savi kod Račinovaca i Gunje, odakle je u toku evakuacija oko 400 meštana.

Na pojedinim mestima u Gunjama voda je i dva metra. Prema svedočenju meštana, voda je nenadano došla i poplavila selo. Evakuisani se smeštaju u sportske dvorane osnovnih škola u Županji, Gradištu i Cerni. Ministar unutrasnjih poslova Rajko Ostojić nije želeo da spekuliše o broju nestalih, ali Hrvatska radiotelevizija nezvanično navodi da su dve osobe nestale tokom evakuacije iz Rajevog Sela.

Na terenu je i oko 500 pripadnika vojske, a odobreno je angažovanje još njih 1.000. Načelnik Područne kancelarije za zaštitu i spašavanje iz Vukovara Zdenko Lovrić rekao je da optimizam pruža činjenica da je kod Županje nivo Save noćas opao za tri centimetra, pa je vodostoj u 8.00 iznosio 1.149 centimetara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track