MUP REPUBLIKE SRPSKE: Mediji, ne objavljujte laži o broju žrtava!
Foto: Twitter/SavaJanjic

Apel

MUP REPUBLIKE SRPSKE: Mediji, ne objavljujte laži o broju žrtava!

Planeta -
Moguće je da to nije konačan broj žrtava, ali glasine da se od javnosti krije "desetine leševa" su laž, navodi se u saopštenju MUP Republike Srpske

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srpske poziva predstavnike medija i medijske kuće da prilikom izveštavanja o poplavama ugroženim područjima poštuju novinarski kodeks i princip objektivnog i istinitog izveštavanja zasnovanog na činjenicama.

Prema podacima MUP Republike Srpske, u protekla 72 časa u poplavama u Republici Srpskoj stradalo je 16 lica: Bjeljina 1, Vlasenica 1, Srbac 1, Doboj 9, Šamac 2 i Modriča 2. Broj stradalih lica utvrđuje se na osnovu pronađenog tela ili na osnovu iskaza svedoka koji mogu da potvrde da je osoba nestala u vodenoj bujici.

Imajući u vidu težinu i složenost situacije, MUP Republike Srpske nijednog trenutka nije rekao da isključuje da je to konačan broj žrtava, ali neistine koje pojedini mediji plasiraju da se od javnosti krije "desetine leševa" su laž.

Vanredno stanje, koje je juče proglašeno na teritoriji Republike Srpske, podrazumeva da svi građani treba da budu u službi pomaganja građanima u poplavama ugroženim područjima i stabilizacije stanja, a ne širenja dezinformacija i neistina. Širenje dezinformacija o broju žrtava u poplavama ugroženim područjima ni na koji način ne pomaže tamošnjem stanovništvu, jer se radi o neistinitim i neproverenim podacima, dodaje se u saopštenju MUP Republike Srpske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track