Nivo reke Save u Županji pao za 37 centimetara
Foto: Printscreen

Zrak nade

Nivo reke Save u Županji pao za 37 centimetara

Planeta -
Večeras županjsku Posavinu obilazi predsednik Hrvatske Ivo Josipović

ŽUPANJA - Županjski gradonačelnik Davor Miličević izrazio je danas optimizam u pogledu stanja vodostaja reke Save u njenom toku od Slavonskog Šamca do Račinovaca, rekavši da je on kod Županije u poslednja 24 sata pao za 37 centimetara.

„Iz sata u sat možemo biti optimisi. Ne smemo biti euforični jer još uvek nije sve gotovo", rekao je Miličević dodajući da ohrabruju pokazatelji da je su u opadanju vodostaji reka Bosne i Vrbasa u BiH te Drine u Srbiji. Napomenuo je da je situacija nešto lošija u Bošnjacima gde je na nasip ispod površine vode postavljena folija kako bi se sprečilo prodiranje vode u sam nasip.

Po njegovim rečima, ako Sava opadne za još 15 do 16 centimetara, nivo reke kod Županije će opasti ispod postavljenog zečjeg nasipa.

„Bitno je da smo u Županji izbegli paniku koja se u ovakvim okolnostima javlja", ocenio je rekavši da je bilo predloga da se ona evakuše još u petak, ali da on nije bio pristalica toga. Zapitao je šta bi bilo da su se svi iselili i ko bi ostao da brani Županiju.

"U tome smo, eto, uspeli. Optimista sam da će situacija iz sata u sat biti sve bolja", rekao je županijski gradonačelnik Miličević.

Inače, visina vodostaja reke Save kod Županije, u kojoj su još na snazi vanredne mere obrane od poplava, je 1131 centimetar. U poslednjih nekoliko sati Sava kod tog grada opada po dva centimetra na svaki sat, javila je agencija Hina.

Međutim, iz Štaba za zaštitu spašavanja Vukovarsko-sremske županije upozoravaju da je situacija i dalje teška i kritična na području Gunje, Rajevog Sela i Račinovaca, koji su poplavljeni nakon što je juče popustio nasip na dva mesta na tom području.

Za večeras je najavljena i poseta predsednika Republike Ive Josipovića ugroženim i poplavljenim područjima u županjskoj Posavini, a do podne je u Županiji boravio i predsednik najuticajnije opozicione partije HDZ Tomislav Karamarko,koji je izrazio suosećanje sa stradalnim stanovništvom i ponudio pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track