VODA OSTAVILA PUSTOŠ: Šteta u Banjaluci stotine miliona KM
Foto: Nezavisne Novine

Sve je uništeno

VODA OSTAVILA PUSTOŠ: Šteta u Banjaluci stotine miliona KM

Planeta -
Bujica je sve potopila u roku od sat vremena, ljudi stigli smo gole živote da spasu

Vidno umorni, neispavani, pomalo zaplašeni danima koji dolaze, stanovnici banjalučkih naselja Kumsale, Česma, Lazarevo, Derviši i Trn, danas su užurbano radili na sanaciji pustoši koju su Vrbas i Vrbanja ostavili za sobom, pišu Nezavisne novine.

Kako kažu, "nenormalno" nadiranje vode nije dozvoljavalo da se bilo šta spasi osim života, ličnih dokumenata, porodičnih vrednosti i nešto malo odeće.

"Ranije je plavilo, ali ovo je užas. U noći sa četvrtka na petak i to u roku od sat vremena kompletna ulica je bila pod vodom koja je nadirala sa svih strana. Donji sprat kuće, okućnica, bašta, sve je uništeno", ispričao je Dragan Rogić, stanovnik Podgoričke ulice u naselju Derviši.

Porodice ostale bez igde ičega Foto Nezavisne novine
Porodice ostale bez igde ičega Foto Nezavisne novine

Ni u ostalim banjalučkim naseljima nije bilo ništa bolje. Vlaga u vazduhu koja poprima miris buđi, blato na svakom koraku, zvuk mašina, lopata, pumpi za vodu, agregata i dovikivanje među komšijama slika su većine naselja kroz koja su prošli Vrbas i Vrbanja.

Simo Jokanović iz naselja Kumsale priča da od 1969. godine, od kada je tu, nikada nije bilo toliko vode. Kako kaže, u poslednji čas je izašao iz kuće u koju je prošle godine uložio 33.000 KM, a u kojoj je trenutno pola metra blata.

I sedmočlana porodica Dimitrić iz naselja Česma ostala je bez igde ičega, a mala trošna kućica u kojoj su stanovali teško da će ikada više biti za život.

Iz naselja Trn voda se još nije povukla Foto Nezavisne novine
Iz naselja Trn voda se još nije povukla Foto Nezavisne novine

"Kako kod ostalih, tako i kod nas. Šta da kažem osim da je sve uništeno. Kuća, stvari. Sve je odnela voda i bilo je nemoguće odbraniti bilo šta", kaže Danijel Dimitrić, nezaposleni otac dva dvogodišnjaka, koji živi sa roditeljima i stricem.

U naselju Trn i u Čelincu, voda se sa pojedinih lokacija još nije povukla, a šteta nastala kako ljudima, tako i privrednim subjektima biće stotine miliona KM. Skladišta puna robe, mašina, bele tehnike, stolarije i juče su bila pod vodom, a loša organizacija nadležnih i manjak pumpi za vodu komplikovali su i onako tešku situaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track