VESNA PUSIĆ: Obavestiću Savet EU o katastrofalnim poplavama
Foto: Reuters

Sanacija štete

VESNA PUSIĆ: Obavestiću Savet EU o katastrofalnim poplavama

Planeta -
Upravo definišemo proceduru kako bi se Hrvatska i BiH s jedne strane, odnosno Hrvatska i Srbija s druge strane mogle da prijave za pomoć iz Fonda solidarnosti i umanje barem neke posledice ove tragedije koja se dogodila i koja se još događa, kaže ona

ZAGREB/BRISEL - Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić najavila je da će danas u Briselu, na sastanku Saveta za spoljne poslove Evropske unije, izvestiti svoje kolege o katastrofalnim poplavama u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Pusićeva je precizirala da je zatraženo da se na Savetu u formatu razvojne saradnje uvrsti na dnevni red i situacija u zemljama regiona pogođenog katastrofalnim poplavama, kao i njihovim posledicama.

Ministarka je istakla da su u toku pripreme za podnošenje zahteva za sanaciju šteta iz Evropskog fonda solidarnosti, prenela je Hina.

Zemlje koje graniče s Evropskom unijom i koje imaju perspektivu članstva mogu zajedno sa susednom zemljom, koja je članica Unije, zajednički da podnesu zahtev za naknadu štete iz tog fonda.

"Upravo definišemo proceduru kako bi se Hrvatska i BiH s jedne strane, odnosno Hrvatska i Srbija s druge strane mogle da prijave za pomoć iz Fonda solidarnosti i umanje barem neke posledice ove tragedije koja se dogodila i koja se još događa", objasnila je Pusić.

Evropski fond solidarnosti osnovan je nakon poplava u srednjoj Evropi2002. godine. Pravo na pomoć stiče se kada se štete procene na više od 0,5 odsto BDP-a, a u pojedinim slučajevima priznaje se i kada štete ne dostignu taj prag.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track