HAOS: U Bosni se tuku i mole za hranu
Foto: Rojter

Poplave ostavile jezive posledice

HAOS: U Bosni se tuku i mole za hranu

Planeta -
Građane Maglaja tukla policija jer su tražili pomoć koja im nije data; Lešine stotinu životinja preplavile celu Posavinu, pa zemlji preti širenje zaraze
1 / 3 Foto: Fokus Magazin

SARAJEVO - Užas.Dan žalosti koji je juče proglašen u Bosni i Hercegovini zbog više od 20 osoba koje su u toj zemlji stradale u poplavama obeležen je borbom za hranu u pogođenim područjima, potresnim prizorima stotina razbacanih životinjskih lešina i prvim znacima zaraze. Deca vrištalaSituacija je posebno dramatična u Maglaju gde ogroman broj stanovnika gladuje jer humanitarna pomoć ne stiže redovno niti u dovoljnoj količini, a čak su zabeleženi slučajevi krađe i skrivanja pošiljki.

Starca Zlatana Latifovića iz Maglaja i njegovog sina Miralema policija je, prema pisanju bosanskih medija, brutalno isprebijala kad su se pobunili što se hrana od humanitarne pomoći ne deli, a njihovi unučići i deca gladuju. Sve to gledala je ćerka nesrećnog starca, koja je vrištala i tražila pomoć, ali niko nije došao da pomogne Latifoviću.- Policajac Nihad udarao me je po glavi i tukao mog oca. Čak ga je oborio na zemlju i išutirao - rekao je Miralem za Avaz.

Osim gladi, veliki problem u BiH posle poplava predstavlja i opasnost od epidemije zaraza zbog đubreta i leševa, a već su zabeleženi prvi slučajevi crevnih infekcija.- U nekim područjima pojavio se enterokolitis, što može biti signal za hidrične epidemije - istakla je Selvedina Sarajlić Spahić, direktorka Doma zdravlja Zenica.Hiljade pilića mrtvoInače, životinjske lešine potpuno su prekrile Posavinu u BiH nakon što je voda počela da se povlači. U opštini Domaljevac u Šamcu stočni fond je uništen, a u Gračanici je stradalo više od 28.000 pilića, koji se raspadaju u kokošinjcima.- Nalazimo se u veoma kritičnoj fazi i već sutra može biti kasno - rekao je Željko Josić, predsednik opštine Domaljevac.

Stravično... Uništen stočni fond
Stravično... Uništen stočni fond

Razneo se bombomZBOG POTOPA POKUŠAO DA SE UBIJESlavko Balać (57) iz Kukulja kod Srpca zadobio je teške povrede kada je u svojoj kući aktivirao tri ručne bombe M-75, od kojih su dve eksplodirale i rastrgle mu desnu nogu. Zbog toga su morali da mu je amputiraju, a kako piše Avaz, Balać nije mogao da podnese što su mu poplave uništile kuću, pa je pokušao da oduzme sebi život.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track