POTOP U DOBOJU: Plan za evakuaciju odnela voda!
Foto: Beta

Haos u Republici Srpskoj

POTOP U DOBOJU: Plan za evakuaciju odnela voda!

Planeta -
Nespremni "naši" u stvari su vlast u Doboju. Kaže kako je civilna zaštita sedila na uzvišenju, iznad Doboja i gledala narod kako se sam spasava

DOBOJ - Naši su bili totalno nespremni za ovo..., pokazuje jedan od potopljenih stanovnika Doboja. Blatnjava trenerka, očito tuđa, jedino je što ima. Ima još ženu i dvoje dece. Oni su "kod njenih". Posla više nema: "Sve je otišlo niz vodu." Šala kojoj se niko ne smeje.Nespremni "naši" u stvari su vlast u Doboju. Kaže kako je civilna zaštita sedila na uzvišenju, iznad Doboja i gledala narod kako se sam spasava. Na pitanje zašto sede a ne pomažu ljudima, odgovarali su kako im je "Plan za vanredne situacije dole, potopljen".

Dobojlije na svakom koraku zahvaljuju Federaciji. Opet, oni "naši", ovaj put iz Banjaluke nisu ništa uradili da im pomognu:"Sva pomoć je došla iz Federacije, a sada hoće i to da nam uzmu".

Žale se kako će se "preko njihovih leđa prebiti" sukob između SDS-ovog načelnika Obrena Petrovića i od SNSD-a nametnutog upravitelja generala Momira Zeca. Već se priča po Doboju kako se humanitarna pomoć za Doboj preusmerava prema skladištima u Banjaluci i Laktašima. Istina, pomoć dolazi u grad. Pitanje je da li zaista dolazi do onih koji su zaista poplavljeni."Ja po celi dan čistim stan, nemam kada ići po pomoć."Stan je zapravo jedna muljem zatrpana crna rupa na prvom spratu stambene zgrade u centru Doboja. Voda je došla do polovine drugog sprata. Pomažu i komšije do čijih stanova voda nije došla. Pitanje je koliko se tu može pomoći: "Godinama ova voda neće izaći iz zidova".Mnogi se pitaju da li vredi popravljati ili sve iznova. Po ko zna koji put u jednom životu. Puno je onih koji se teško snalaze u ovim okolnostima. Čekaju da im pomoć dođe. Drugi, najčešće oni koji nisu direktno ugroženi, po nekoliko puta se vraćaju na punktove gde se deli pomoć. Ostali sležu ramenima, trenutno nemaju vremena da o tome razmišljaju. Čini se kao da ne žele uopšte da razmišljaju. Mehanički izbacuju uništene stvari na gomilu. Cilj je uraditi što više "dok se još vidi":"Zahvalite se svima u Federaciji", kažu nam.

http://www.youtube.com/watch?v=L1x1Bq6CrAg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track