HRVATSKA: Nivo vode opada, u toku istraga o kobnom pucanju nasipa kod Rajevog Sela
Foto: Fonet/AP

HRVATSKA: Nivo vode opada, u toku istraga o kobnom pucanju nasipa kod Rajevog Sela

Planeta -
Policija je od Hrvatskih voda uzela dokumentaciju o ojačavanju nasipa na Savi kod Rajevog Sela, gde je voda i probila i poplavila dobar deo hrvatske Posavine

ŽUPANJA - U protekla 24 sata vodostaj Save kod Županje pao je za 34 centimetra i u 10 sati iznosio je 938 centimetara, a voda se povlako povlači i s poplavljenih područja, pa je u nekim mestima vodostaj niži za metar i više.

Hrvatske vode odbile su da komentišu daljnje korake u postupku koji je započeo pošto im je policija uzela dokumentaciju vezanu uz ojačanje nasipa na Savi kod Rajevog Sela, zbog čijeg su pucanja u noći između 17. i 18. maja potpuno poplavljena sva lokalna sela. Zbog te je poplave evakuisano je više od 11.000 ljudi, a jedna osoba je poginula

Hrvatske vode kažu da u potpunosti sarađuju s nadležnim telima i da i same vode internu istragu jer ih kao finansijera zanima zašto je nasip pukao.

Istraga je sprovedena posle optužbi, koje su žestoko odjeknule u medijima, da je nasip pukao zato što je iz njega godinama iskopavan pesak, koji je potom prodavan.

Nedjeljko Šimundić, glavni inženjer Hrvatskih voda, koji je vodio radove na izgradnji prednasipa kod poplavljenog Rajeva Sela, kaže da to nije razlog za pucanje nasipa.

"Pucanje nasipa kod Rajeva Sela jednostavno je bio splet nesrećnih okolnosti i nesreća se nije mogla predvideti", tvrdi on.

(Kurir/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track