(VIDEO) UŽIVO DAN 98 RUSIJA: Kijev da zaustavi vojnu operaciju nad sopstvenim narodom!
Foto: Printscreen Twitter

Krvava bitka još traje u Donjecku

(VIDEO) UŽIVO DAN 98 RUSIJA: Kijev da zaustavi vojnu operaciju nad sopstvenim narodom!

Planeta -
Intenzivirane su borbe narodne milicije i vojno-policijskih snaga na periferiji Donjecka i u okolnim naseljima i jedinice samoodbrane oborile su vojni helikopter u blizini naselja Peski na pet kilometara od međunarodnog aerodroma, naveo je Itar Tass

DONJECK - Ukrajinske vojno-policijske snage bombarduju aerodrom u Donjecku na istoku zemlje, javlja Glas Rusije. Predstavnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike kažu da je ukrajinska vojska polala u napad jurišnu avijaciju, sedam helikoptera i četiri aviona.

Snage samoodbrane Donjecka su predložile ukrajinskoj vojsci da napusti teritoriju vazdušne luke, ali kad su kijevske snage to odbile, počela je borba, navodi Glas Rusije, navodeći da za sada nema informacija o stradalima.

Glavni aerodrom u Donjecku danas je zatvoren, a svi letovi otkazani, posle upada nekoliko desetina naoružanih separatista, izjavio je predstavnik aerodroma za odnose s javnošću Dmitro Kosinov. "U tri sata ujutro došla je naoružana grupa. Nije bilo pucnjave, a oni su zahtevali da se vojnici koji obezbeđuju aerodrom povuku", rekao je on agenciji AFP.

Kosinov je dodao da je aerodrom zatvoren u sedam sati po lokalnom vremenu i da je on sada pod kontrolom naoružanih osoba koje se predstavljaju kao "predstavnici Donjecke Narodne Republike" koja je proglasila nezavisnost od Ukrajine.

22.55 - Gradonačelnik Donjecka, poručio je stanovnicima tog grada da, zbog žestokih sukoba vojske i proruskih snaga, ostanu u kućama, navodeći da je u okršaju bilo žrtava među civilima.

"Pazite na decu i ne izlazite iz kuće, sem u hitnim slučajevima", naveo je u saopštenju gradonačelnik Oleksander Lukjančenko, savetujući stanovnicima da izbegavaju aerodrom i železničku stanicu.

22.10 - Najmanje 35 osoba je poginulo kada je iz raketnog bacača pogođen kamion, kom su iz oblasti aerodroma u Donjecku, na istoku Ukrajine, transportovali ranjeni, javila je večeras Raša tudej. Guverner Donjecke oblasti Pavel Gubarev objavio je na Fejsbuku da je kamion bio obeležen kao ambulantno vozilo i naveo da je u napadu ranjeno 15 osoba.

21.05 - Rusija je danas apelovala na vladu u Kijevu da zaustavi "vojnu operaciju nad svojim narodom" i pozvala OEBS da pokrene istragu o sukobima sa proruskim aktivistima u gradu Donjeck na istoku Ukrajine."Očekujemo objektivne i sveobuhvatne informacije o tome (sukobima u Donjecku) od predstavnika OEBS, a od vlasti u Kijevu - da zaustave vojnu operaciju nad svojim sopstvenim narodom", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.

20.38 - Komesar Evropske unije za energiju Ginter Etinger rekao je danas da je postignut okvirni sporazum o rešenju spora oko ukrajinskog duga za gas Rusiji prema kome ukrajinska gasna kompanija treba u prvom cugu da plati dve milijarde dolara ruskom Gaspromu.

20.06 - Snage samoodbrane Donjecka uspele su da uspostave kontrolu na Međunarodnom aerodromu u Donjecku gde je jedna osoba ubijena, a dve povređene u granatiranju dela železničke stanice nedaleko od aerodroma, saopšteno je večeras iz Donjecke Narodne Republike (DNR).

19.45 - Ukrajinska vojska napala je Slavjansk, a geleri koji su padali na ulicu su ubili najmanje dva civila.

18.40 - Na železničkoj stanici u Donjecku je nepoznata osoba mitraljezom otvorila vatru i ubila najmanje jednu osobu i ranila više njih. Prema pisanjima pojedinih medija, prijavljena je i smrt jedne osobe koju je pogodio geler.

17.50 - Šef delegacije Evropskog parlamenta Joran Ferm najavio je danas spremnost Evropske unije da potpiše sporazum o zoni slobodne trgovine s Ukrajinom i nastavi pregovore o bezviznom režimu.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

16.09 - Predstavnici vlade Ukrajine potpisali su danas sa Svetskom bankom kreditni sporazum na ukupan iznos od 1,48 milijardi dolara. Sporazumom je predviđeno finansiranje tri nova projekta u zemlji, saopštila je pres služba ukrajinske vlade.

15.38 - Najviši zvaničnici Evropske unije čestitali su danas Pjotru Porošenku pobedu na izborima za predsednika Ukrajine."Pozdravljamo održavanje izbora i radujemo se što ćemo sa novim predsednikom zajedno raditi da obezbedimo političku i ekonomsku stabilizaciju Ukrajine", stoji u zajedničkom saopštenju predsednika Evropskog saveta Hermana Van Rompeja i predsednika Komisije Žose Manuel Baroza.

Genadij Zjuganov: Neću da priznam tu sramotu od izbora Foto Reuters
Genadij Zjuganov: Neću da priznam tu sramotu od izbora Foto Reuters

15.05 - Predsednički izbori u Ukrajini se ne mogu priznati kao legitimni jer se u zemlji vode borbe, a veliki deo stanovništva nije učestvovao u glasanju, izjavio je predsednik Komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov. "Kao političar i prdstavnik građana ja ne priznajem i neću priznati takvu sramotu", rekao je Zjuganov za TV kanal "Rusija 24".

15.00 - Čestitam narodu Ukrajine na posvećenosti slobodi i demokratiji, objavio je na svom Tviteru generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

Denis Pušilin: Za pregovore smo, ali samo uz posredovanje Moskve Foto AP
Denis Pušilin: Za pregovore smo, ali samo uz posredovanje Moskve Foto AP

14.42 - Rukovodstvo Donjecke Narodne Republike spremno je da razgovara s Pjotrom Porošenkom ali samo uz posredovanje Moskve, izjavio je predsednik Vrhovog saveta DNR Denis Pušilin. "Uveli smo vanredno stanje. Znate li da je Porošenko izjavio da neće prekinuti antiterorističku operaciju i da će svako ko ustane protiv vojske biti izjednačen s teroristima", kazao je Pušilin Itar-Tassu.

14.37 - Evropska unija je spremna da potpiše s Ukrajinom sporazum o zoni slobodne trgovine, izjavio je šef delegacije Evropskog parlamenta Joran Ferm. "Evropska unija je spremna da podrži Ukrajinu i spoljnopolitički i finansijski... Takođe smo spremni da potpišemo sporazum o zoni slobodne trgovine i zaključimo ugovore o viznom režimu", dodao je on, prenosi Interfaks.

OEBS: Izbori bili u skladu s demokratskim normama Foto Reuters
OEBS: Izbori bili u skladu s demokratskim normama Foto Reuters

14.31 - Predsednički izbori u Ukrajini bili su u skladu sa demokratskim normama, saopštio je danas OEBS, čiji su posmatrači pratili nedeljne izbore u toj zemlji. "Ukrajinskim vlastima... treba čestitati na naporima, u vanrednim okolnostima, da organizuju izbore koji su u skladu sa demokratskim normama", dodaje se u saopštenju OEBS-a. Kako se navodi, "izvanredan kvalitet izbora nudi novom predsedniku legitimitet da odmah uspostavi dijalog sa svim građanima istočnih regiona, kako bi se uspostavilo poverenje i decentralizovale vlasti države u cilju očuvanja jedinstva zemlje, uz poštovanje različitosti ukrajinskog društva".

13.50 - "Smatramo da je pobednik izbora predsednik Zapadne Ukrajine - on je pola predsednika", izjavio je lider pokreta Jugoistok Oleg Carev. Carev se takođe kandidovao za predsednika, ali je povukao kandidaturu.

Pjotr Porošenko Foto Reuters
Pjotr Porošenko Foto Reuters

12.15 - Budući predsednik Ukrajine Pjotr Porošenko izjavio je da će u prvoj polovini juna razgovarati s rukovodstvom Rusije i da će će za povratak stabilnosti na istoku Ukrajine biti potrebna pomoć Moskve, javlja Kijev post. Međutim, takođe je izjavio i da namerava da bolje opremi vojsku da bi se efikasnije borila protiv pobunjenika..

12.03 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva spremna za dijalog s Porošenkom, ali da za to nisu potrebni posrednici. Šef ruske dipomatije je dodao a bi obnavljanje aktivne faze specijalne operacije ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine bilo kolosalna greška.

Viktor Janukovič: Poštujem volju naroda Foto Reuters
Viktor Janukovič: Poštujem volju naroda Foto Reuters

11.52 - Bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič izjavio je da poštuje izbor ukrajinskog naroda na predsedničkim izborima, ali da je za njihov legitimitet nužno i učešcjhe stanovništva jugoistoka zemlje, javlja Itar-Tass. Janukovič je istakao da su mnogi potencijalni glasači na jugoistoku Ukrajine povređeni i poniženi akcijama nelegitimnih državnih organa koji su došli na vlast vojnim udarom.

I Duma za razgoovre Foto AP
I Duma za razgoovre Foto AP

11.50 - Poslanici donjeg doma ruskog parlamenta izrazili su nadu da će biti moguće uspostavljanje konstruktivnog dijaloga sa novim kijevskim vlastima posle vanrednih predsedničkih izbora u Ukrajini. "Nadamo se konstruktivnom dijalogu posle okončanja izbora, iako u njiima nije učestvovala čitava Ukrajina", izjavio je zamenik predsednika odbora donjeg doma za ustavno pravo i izgradnju države Aleksandar Agejev za Itar-Tass i dodao da je ruska strana je uvek bila spremna na kompromisni dijalog.

11.25 - Pjotr Porošenko jnamerava da zadržu Arsenija Jacenjuka kao premijera, javlja Kijev post.

Pjotr Porošenko: Ispuniću obećanje i prodaću biznis Foto AP
Pjotr Porošenko: Ispuniću obećanje i prodaću biznis Foto AP

11.00 - Pjotr Porošenko je potvrdio ranije dato obećanje da će prodati biznis ako pobedi na predsedničkim izborima u Ukrajini. "Što se tiče mog biznisa, odmah posle (pobede) biće sastavljen ugovor s investicionom kompanijom da naže kupca", citira Interfaks budućeg predsednika Ukrajine. Inače njegov štab očekuje da Porošenko bude inaugurisan već od 8. do 10. juna, izjavio je novinarima šef Porošenkovog prvnog tima Roman Jevarič.

10.53 - U samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici proglašeno je vanredno stanje, kratko javlja Interfaks.

10.23 - Kontrolni punkt kod Slavjanska: Ukrajinska vojska puca i ne gleda po kome, objavila je na Tviteru ukrajinska organizacija Antimajdan.

Ni blizu... Julija Timošenko osvojila 13,08 posto glasova

10.14 - Na osnovu 60 posto prebrojanih glasova, Centralna izborna komisija Ukrajine saopštila je da je milijarder Pjotr Porošenko osvojio na jučerašnjim predsedničkim izborima 53,72 posto glasova, Julija Timošenko 13,08 posto, a trećeplasirani je vođa desničarske partije Oleg Ljaško sa 8,48 posto glasova.

Aerodrom u Donjecku Foto AP
Aerodrom u Donjecku Foto AP

09.25 - Glavni aerodrom u Donjecku, u istočnoj Ukrajini, danas je zatvoren posle upada nekoliko desetina naoružanih separatista, izjavio je predstavnik aerodroma za odnose s javnošću Dmitro Kosinov. "U tri sata ujutro došla je naoružana grupa. Nije bilo pucnjave, a oni su zahtevali da se vojnici koji obezbeđuju aerodrom povuku", rekao je on agenciji AFP. Kosinov je dodao da je aerodrom zatvoren u sedam sati po lokalnom vrem

Barak Obama Foto Reuters
Barak Obama Foto Reuters

09.00 - Američki predsednik Barak Obama pohvalio je ukrajinski narod zbog učešća u predsedničkim izborima "uprkos provokacijama i nasilju". Obama je rekao da SAD žele da rade sa sledećim ukrajinskim predsednikom i demokratski izabranim parlamentom i da pruži podršku naporima Ukrajine u sprovođeju političke i ekonomske reforme, prenela je agencija AP. On je rekao da su Ukrajinci u protekla dva meseca pokazali želju da biraju svoje lidere "bez mešanja" i odrede svoju budućnost "bez nasilja i zastrašivanja". Obama je rekao da Amerika podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i odbacuje rusku "okupaciju i pokušaj aneksije Krima".o brz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track