Putinov obožavalac Najdžel Faradž oduvao protivnike na evropskim izborima!
Foto: AP

Zemljotres u Britaniji

Putinov obožavalac Najdžel Faradž oduvao protivnike na evropskim izborima!

Planeta -
Laburisti i torijevci do juče prozivali Faradža da dobija smernice direktno iz Kremlja, a juče zajedno nisu skupili mandata koliko je osvojila njegova partija!

LONDON - Najdžel Faradž, vođa britanske Partije za nezavisnost i obožavalac predsednika Rusije Vladimira Putina, napravio je politički zemljotres - njegova izrazito desničarska i evroskeptična partija ubedljivo je pobedila je na izborima za Evropski parlament u Velikoj Britaniji!

Prvi put u sto godina njjegova partija, koja inače želi da Britanija izađe iz Evropske unije, osvojila je čak 23 poslanička mandata u EP, ostavivši laburiste i torijevce da se bore za drugo mesto - zajedno imaju 18 mandata!

Najdžel Faradž: Volim Evropu, ne volim Evropsku uniju Foto AP
Najdžel Faradž: Volim Evropu, ne volim Evropsku uniju Foto AP

"Nikad u britanskoj istoriji nije na nacionalnim pobedila stranka koju smatraju subverzivnom. Iznenadili smo narod. Oduševljen sam kampanjom. Bilo je to stvarno fenomenalno iskustvo. Stvorili smo narodnu armiju za borbu protiv sistema. Volim ja Evropu, problem imam sa Evropskom unijom", radovao se Najdžel Faradej.

Inače su Faradeja politički protivnici nedavno žestoko napali zato što se otvoreno divio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Faradž se otvoreno divi Putinu Foto AP
Faradž se otvoreno divi Putinu Foto AP

"Način na koji je izveo situaciju sa Sirijom. Briljantno. Ne odobravam njegovu politiku. Koliko im je novinara u zatvoru?", kazao je Faradž i optužio EU da je okrvavila ruke kad je podržala Majdanski protest u Ukrajini, koji je bio okidač za svrgavanje proruskog predsednika Viktora Janukoviča.

"Ako ruskog medveda bocnete štapom, on će vam uzvratiti... Treba da pognemo glavu od sramote. Dali smo lažnu seriju nade grupi ljudi u zapadnoj Ukrajini da se okrenu i, zapravo, sruše sopstvenog izabranog lidera. To je isprovociralo Putina i mislim da EU, iskreno, ima krvave ruke zbog Ukrajine", rekao je Faradž.

Protivnici su ga odmah optužili da dobija smernice ravno iz Kremlja, a on ih je sad zbrisao na izborima!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track