Pobunjenici u Donjecku oteli poljskog sveštenika
Foto: AP

Tenzije

Pobunjenici u Donjecku oteli poljskog sveštenika

Planeta -
Pavel Vitek došao je u Donjeck u posetu, a otmičari verovatno nisu znali ko je jer je u trenutku otmice bio u civilu, ošišan na nularicu i sa bradom

DONJECK - Separatisti u Donjecku oteli su u utorak jednog poljskog katoličkog sveštenika, a poljski konzul u Donjecku i predstavnici katoličke crkve u Ukrajini pokušavaju da izdejstvuju da ga otmičari oslobode.

"Konzulat od juče interveniše da se naš građanin oslobodi. U stalnom smo kontaktu s predstavnicima crkve", potvrdio je danas otmicu šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski, prenosi Beta.

Radislav Sikorski: Ne znamo šta otmičari traže Foto Fonet
Radislav Sikorski: Ne znamo šta otmičari traže Foto Fonet

"Za sada ne znamo šta otmičari traže. Ne znamo ni da li će uspeti oslobađanje zato što su separatisti vrlo odlučni s obzirom na antiterorističku operaciju. Uspeli smo samo da saznamo da je oteti sveštenik u zgradi Službe bezbednosti u Donjecku koja je pod kontrolom pobunjenika", kazao je poljskoj televiziji TVP info biskup Jan Sobilo, koji takođe radi na oslobađanju sveštenika.

Katolički sveštenik Pavel Vitek služi u Kazahstanu, a u Donjeck je došao u posetu. Njegovi prijatelji su se zabrinuli gde je juče oko podne, kada se nije pojavio na zajedničkoj ekumenskoj molitvi koja se svakodnevno održava u centru Donjecka. "Sveštenik je bio u civilu, ošišan na nularicu i sa bradom, tako da je bio lako uočljiv kao stranac. U grad je izašao u civilu tako da separatisti nisu mogli da znaju da otimaju sveštenika", kazao je biskup Sobilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track