(FOTO) OBRAČUN U KALEU: Ovako proteruju emigrante zaražene šugom
Foto: Tanjug

Akcija u toku

(FOTO) OBRAČUN U KALEU: Ovako proteruju emigrante zaražene šugom

Planeta -
Francuska policija opkolila je mesto pošto je istekao krajnji rok da ga emigranti napuste
1 / 5 Foto: Tanjug

KALE - Policija u severnom francuskom gradu Kaleu od jutros proteruje oko 800 emigranata iz Azije, Bliskog istoka i Afrike koji su postavili kampove blizu luke, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Lokalne vlasti su saopštile da je iseljavanje neophodno zbog šuge koja se pojavila u kampovima u proteklih par meseci. Policija je opkolila mesto pošto je istekao krajnji rok da ga emigranti napuste. Emigranti odatle nameravaju da odu u Britaniju, i kažu da nemaju da idu na neko drugo mesto nakon što su im kampovi uništeni.

Nekoliko autobusa sa policajcima za razbijanje demonstranata stigla su rano jutros u kampove. Policija trenutno raspravlja sa lokalnim aktivistima, a mnogi od emigranata su spakovali svoje torbe i izgledaju spremni da odu, javio je BBC sa lica mesta.

Jedan čovek iz Eritreje je rekao da je pokušao da pređe Lamanš ukrcan u kamion ali ga je nekoliko puta u tome sprečila policija. "Trudiću se ponovo i ponovo", rekao je on za BBC. Većina ljudi u kampovima veruje da bi Britanija bila bolja zemlja za njih samo kad bi tamo mogli da stignu.Francuska vlada je 2002. godine zatvorila glavni centar Crvenog krsta u Sangatu kod Kalea, ali su napravljeni nelegalni, nehigijenski kampovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track